Очакваният дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за

...
Очакваният дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за
Коментари Харесай

Здравната каса очаква да стопи дефицита в бюджета си до 35 млн. лева за тази година

Очакваният недостиг в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 година ще бъде 35 млн. лв., съобщи ръководителят на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев, представен от БНР. По думите му този недостиг можело даже да се стопи до края на годината, да вземем за пример от надсъбрани здравни вноски и отстъпки от медикаменти.

Надзорният съвет през днешния ден заседава незабавно по отношение на преразхода в касата. По-рано Би Ти Ви заяви, че той е в размер на над половин милиард лв.. Сега БНР осведоми, че единствено за медикаменти преразходът на НЗОК е от над 213 млн. лева

На съвещанието през днешния ден Надзорният съвет е приел екшън проект за понижаване на недостига. В него са заложени ограничения, свързани с по-голям надзор от страна на касата в болничната, извънболничната и денталната помощ, както и ограничения, свързани с паралелния експорт на медикаменти. Една от плануваните ограничения е повече инспектори от НЗОК да вземат участие в комисиите, които включват нови медикаменти в позитивния лист.

Според Ананиев плануваните ограничения следва да стартират да се ползват още в този момент, с цел да бъдат заложени в бюджета на касата за следващата година. Председателят на Надзорния съвет уточни, че сега липсва надзор при изписването на медикаментите и протоколите за скъпоструващите лекарства от страна на лекарите, както и при дозирането им в лечебните заведения. Контрол липсвал и при включването на нови молекули в позитивния лекарствен лист и при наличностите на медикаменти в аптеките.

Кирил Ананиев увери, че за момента не се чака актуализация на бюджета на НЗОК, за което през май настояваше Българският лекарски съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР