Двугодишните усилия на екипа на Клиниката по нуклеарна медицина към

...
Двугодишните усилия на екипа на Клиниката по нуклеарна медицина към
Коментари Харесай

УМБАЛ Александровска придобива нова апаратура и нови радиофармацевтици по проект

Двугодишните старания на екипа на Клиниката по ядрена медицина към УМБАЛ,,Александровска “ за възстановяване на потенциала на циклотрона и дребномащабното радиофармацевтично произвеждане по план към Международната организация за атомна сила (МААЕ) са се увенчали с триумф, оповестиха от болничното заведение.

Проектът е утвърден финално при започване на 2024 година и съставлява продължение на предишен план към МААЕ, посредством който стана допустимо приложение на най-съвременни радиофармацевтици (PSMA и DOTA-TOC) маркирани с галий-68, за диагностика на обществено значими онкологични болести като простатния карцином и невроендокринните тумори, за които стандартните образни способи към момента са прекомерно незадоволителни. Тяхното въвеждане в ежедневната клинична процедура докара до доста възстановяване, както на диагностичните благоприятни условия, по този начин и на лечебното държание при тези пациенти. Новият план има за цел въвеждане на нови радиофармацевтици с които в допълнение да се усъвършенства диагностиката на тези и други онкологични болести. Нещо повече, съществена цел на плана е създаването и използването в клиничната процедура на така наречен пептидна рецепторна радионуклидна терапия с Лутеций (177Lu-PSMA и 177Lu-DOTATOC) за лекуване на към този момент упоменатите болести, при пациенти при които стандартните лечебни схеми (хормонална терапия и химиотерапия) са изчерпали своите благоприятни условия.

Реализирането на плана цели повишение на достъпността на българските пациенти до този тип модерни диагностични и лечебни способи, като Клиниката по ядрена медицина към УМБАЛ,,Александровска “ ще стане част от дребното центрове в България където това е допустимо. Изпълнението на плана включва както снабдяване от МААЕ на инсталация, нужна за приложението на новите радиофармацевтици, по този начин и обезпечаване на специализации на екипа на клиниката във водещи европейски центрове, които започват идния месец.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР