Пада възрастта за заболяване от рак. Все по-млади хора срещаме

...
Пада възрастта за заболяване от рак. Все по-млади хора срещаме
Коментари Харесай

Лекар ни смрази! Голяма опасност дебне младите

Пада възрастта за заболяване от рак. Все по-млади хора срещаме с необикновени за младата възраст видове раково заболяване. Това съобщи пред БНР онкологът Марчела Колева преди първия Форум за женско здраве, на който тя ще приказва по тематиката " Без предубеждения за рака ".

" Хората не би трябвало да се опасяват да отидат на доктор – той не е противник, не е индивидът, който оповестява неприятната вест, а той е индивидът, който може да ви покаже къде здравето ви е кривнало от пътя и да ви покаже вярната посока ", уточни тя.

И даде образец с дребен град, където за онколога съвсем няма пациенти. Не тъй като няма нужда, а тъй като хората се срамят да признаят, че имат раково заболяване, разяснява експертът. Нейното пояснение на това е, че ракът се приема като стигма, път без излаз. Онкологът подсети, че най-важното при рака е да се хване в точния момент.

" Раковото заболяване е като всички останали болести. Раковите болести, които са хванати в ранен етап, могат да бъдат излекувани - пациентите не помнят, че в миналото са имали такова заболяване. Тези, които са в по-напреднали стадии, имаме задоволително благоприятни условия първо да отстраним, доколкото е допустимо, туморната маса от организма на индивида и по-късно да го държим под надзор и то не с тежката химиотерапия, а имаме извънредно нови лекарствени благоприятни условия. Това си е едно хронично заболяване – това е нашата цел ".

" В града ние сме забързани поради всекидневието си и пропущаме времето да обърнем внимание на себе си. В по-малките градове, в селата от една страна, че няма толкоз елементарен достъп до експерти, въпреки това е този примитивен боязън " Ами като отида и ми кажат, че ми има нещо ", добави Марчела Колева в предаването " Преди всички ".

По думите ѝ профилактичният обзор се прави точно за това - да си спокоен. " Не всяка болежка, не всяка топка, която опипваме в тялото си, е рак ", акцентира тя.

Колева подсети, че два пъти в годината всеки здравноосигурен има право на профилактични прегледи и проучвания. Според нея може би би трябвало да се глобява, когато те не се употребяват.

Лекарите в България по никакъв метод не отстъпват на тези в чужбина, безапелационен бе онкологът. По думите ѝ опциите за диагностика, лекуване или медикаменти е на равнището, което е в цяла Европа. На Балканите може би сме с най-широк достъп до модерни нови медикаменти за лекуване на рак, означи още тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР