Очакваните протести срещу преместването на американското посолство в Израел в

...
Очакваните протести срещу преместването на американското посолство в Израел в
Коментари Харесай

Десетки убити палестинци при протестите срещу хода на Тръмп в Израел


Очакваните митинги против преместването на американското посолство в Израел в Йерусалим провокираха кървясъл отговор от силите за сигурност на Израел. Израел и Съединени американски щати упрекнаха ХАМАС, другите не са толкоз безапелационни.

При клането починаха над 50 души, от които 8 са деца под 16-годишна възраст.

Демонстрациите в понеделник бяха кулминационната точка на серията всеобщи митинги почнали на 30 март. Сега те бяха поради преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим. В началото митингите започнаха спокойно, само че дребна група хора започнаха да хвърлят камъни по загражденията на границата с Израел. Последва ответен огън от страна на израелски снайперисти.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отбрани потреблението на мощ на Ивицата Газа. Всяка страна има правото да пази границите си ”, написа Нетаняху в Туитър.

„ Терористичната организация Хамас съобщи желанието си да унищожи Израел и изпрати хиляди да разрушат оградата ни на границата в опит да реализират това. Ние ще продължим да действаме по този начин, че да осигурим сигурността и сигурността на страната ни и жителите й", написа още в поста на Нетаняху.

Палестинският президент Махмуд Аббас осъди израелските "кланета" в линията Газа. Абас разгласи тридневен печал и съобщи, че "САЩ към този момент не са посредник в Близкия изток", а новото посолство е еднакво на "нова американска крепост" в Йерусалим.

Франция, Англия, Турция, Организация на обединените нации и Европейски Съюз разкритикуваха дейностите на Израел, както и решението на Съединени американски щати да реалокира посолството си.

Белият дом вмени в понеделник на ХАМАС "отговорността" за убитите от израелската войска.

"Отговорността за трагичните смъртни случаи лежи напълно върху ХАМАС", съобщи Радж Шах - заместникът на представителя на изпълнителната власт в Съединени американски щати.

Спорът за Йерусалим е един от най-големите в спора сред Израел и Палестина.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини прикани за допустимо „ най-голяма умереност

"Десетки палестинци, в това число деца, са били убити, а стотици са ранени от израелски огън през днешния ден по време на всеобщи митинги наоколо до оградата на границата. Очакваме всички да работят с най-голяма умереност, с цел да избегнат по-нататъшни загуби на живот", сподели Могерини в изказване: "Израел би трябвало да почита правото на кротичък митинг и правилото на пропорция при потреблението на мощ. "Хамас" и тези, които водят демонстрациите в Газа, би трябвало да подсигуряват, че те остават строго ненасилствени".

Могерини прикани двете страни да се върнат към договарянията, заявявайки, че Европейският съюз остава зает с ролята си в устрема си да предизвиква мира в района. Тя предизвести, че "всяка по-нататъшна ескалация на към този момент извънредно напрегната и комплицирана обстановка ще докара още веднъж до нови премеждия и за двата народа и ще направи още по-далечна вероятността за мир и сигурност".

Канада съобщи, че е "много загрижена" в понеделник от гибелта на 52 палестинци, убити от израелската войска по време на демонстрации. Смъртта на цивилни е "неизвинима", съгласно оглавяващата канадското външно министерство Кристия Фрийленд.

"Неизвинимо е, че цивилни, публицисти и деца са измежду жертвите", разгласи Фрийленд, като напомни, че "всички страни в спора са задължени да пазят цивилните".

В заявление на Елисейския замък, публикувано в понеделник, се споделя, че Франция осъжда насилието в Газа.

"Франция осъжда това насилие", написа в документа. В него се припомня, че "президентът (на Франция Еманюел) Макрон по-рано предизвести, че решението на Съединени американски щати за пренасяне на посолството в Йерусалим може да докара до рискови последици".

Еднопосочни против Съединени американски щати и Израел са ръководещите в Дамаск. Сирийското държавно управление уточни, че виновността за кръвопролитията в линията Газа в неделя е на администрацията на Съединени американски щати и нейните съдружници. В документа се акцентира, че Израел е устроил кавга над жителите на Газа с помощта на неограничената американска поддръжка.

По-рано турският вицепремиер Бекир Боздаг съобщи, че Съединените щати споделят отговорността с Израел за „ клането ” на границата в Ивицата Газа, където станаха конфликтите.

„ Американската администрация е също толкоз виновна за това кръвопролитие, колкото и израелското държавно управление ”, написа в Туитър Бекир Боздаг заявявайки, че насилието е провокирано от „ нечестни и противозаконни решения ” по отношение на решението на Вашингтон да реалокира посолството си от Тел Авив в Йерусалим.

"Хамас", ислямисткото придвижване, което ръководи Ивицата Газа, даде обещание, че митингите ще продължат.

"Днес ясно споделяме на целия свят, че мирният марш на нашия народ примами врага да пролива повече кръв", съобщи Халил ал-Хайя, старши представител на "Хамас". Той добави, че въоръженото крило на "Хамас" и други групи войнства "няма да удължат мълчанието си по отношение на закононарушенията за окупацията".

Сблъсъците, избухнаха преди делегация на Белия дом и израелските управляващи да открият посолството с гала в Йерусалим, и продължиха през целия ден. Това беше най-кървавият ден в израелско-палестинския спор след войната в Газа през 2014 година /БГНЕС, Агенция Франс Прес, ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР