Община Поморие да анулира дарението от 1932 г. на земя

...
Община Поморие да анулира дарението от 1932 г. на земя
Коментари Харесай

Поморие разваля дарението за Военния санаториум

Община Поморие да анулира дарението от 1932 година на земя за построяването на Военния санаториум, реши през днешния ден локалният общински съвет. Единствено Ива Кусева (БСП) гласоподава „ въздържал се “, а съпартиецът й Никодим Стоянов не взе участие във вота, тъй като работи в лечебното заведение.

Общината ще заведе гражданско дело, с което да желае дарението на земята в размер на близо 7.5 дка, на част от което е издигнат Военният санаториум, да бъде анулирано.

Казусът стартира от предходната година, когато ВМА, под чиято шапка е санаториумът, изиска той да се трансформира като подобен с отпаднала нужда. Министерският съвет, по искане на Министерството на защитата, го трансферира на държавното сдружение, което стопанисва велинградската болница „ Вита “. Община Поморие желае да й бъде върнат, само че им се отхвърля и от няколко месеца „ Вита “ е във притежание. Според кмета Иван Алексиев, това е опит да бъде заграбен санаториумът, тъй като „ Вита “, като комерсиално сдружение, може да се разпорежда с него. На противоположното мнение е Никодим Стоянов, общински консултант от Българска социалистическа партия. Актуалното му положение е по-добро, разяснява Стоянов:

„ Назначени са и работят сега 40 души. Подготвена е и импортирана в РЗИ документи за издаване на уверение за осъществяване на здравна активност. „ Вита “ е комерсиално сдружение със 100% държавна благосъстоятелност, включена е в забранителния лист за приватизация. Предишният щат на болничното заведение беше 46 индивида, плюс 28 – спомагателен щат, който всяка година се актуализираше. В момента – щатът е 98 индивида. Поетапното назначение на хората, се постанова поради това, тъй като се приготвят и се назначават единствено тези, от които, към сегашния миг, има потребност “, уточни в сесийната зала Стоянов.

Има и няколко аспекта, добави Никодим Стоянов. Първият е юридически – Върховният административен съд се е произнесъл, че волята на донора, в тази ситуация – Анхиалската община, не е нарушена – лечебното заведение се употребява по предопределение. Това е моралният проблем, сподели Стоянов, тъй като в него би трябвало да се лекуват и военни, военноинвалиди, прибавя той. Общинският консултант уточни и икономическите изгоди все още – в болничното заведение работят локални хора, компании от Поморие и района ще работят по ремонта й, ще доставят консумативи и услуги. Това няма да коства пари на общината, добави Стоянов.

Ако си вземем назад земята, която в миналото е дарена за него, няма да строя хотели, акцентира Иван Алексиев. Ще го дарим още веднъж на страната, уточни той, само че с няколко условия. Едното е собствеността му още веднъж да се промени в обществено – държавна, с цел да не може да се продаде. В момента тя е частна – държавна. Другото изискване е да се стопанисва от държавни сдружения като " Специализирани лечебни заведения за рехабилитация " или " Профилактика, рехабилитация и отдих ", уточни кметът. В момента, санаториумът работи като хотел, добави Алексиев.

„ Няма даже лиценз за здравна активност. Назначени са 30 и какъв брой индивида – като общи служащи, като нощна защита. Рехабилитаторките са назначени като камериерки (тук Никодим Стоянов отвърна, че това е неистина - б.а.). Да прибавя какво още има в капитала (на сдружението „ Вита “ – б.а.) - 1 млн. лева от Министерството на защитата за ремонт на санаториума. Знаете ли каква е задачата на цялото упражнение? Защо са назначени тези хора и за какво се вършат тези поправки? За да може да се усвои този милион. Плюс – с цел да се пусне август месец да работи като хотел, всяка година МО отпуска в допълнение 500 000 лева за дофинансиране на военноинвалиди и военнослужещи, които идват да се лекуват. Хората са назначени с ангажимента до септември. След това ще излязат в главен ремонт “, сподели Алексиев.

Той уточни, че и министърът на защитата, и шефът на „ Вита “ са споделили, че за повсеместен ремонт и дооборудване на поморийската болница са нужни към 5 млн. лева Нямало изясненост от кое място ще дойдат, а военния министър сподели „ ще се търсят “, добави Алексиев и начерта вероятния, съгласно него, сюжет, с който ще се ликвидира санаториумът.

„ 4.5 млн. лева ни е оценката, залагаме в една банка, теглим 3 – 4 млн., вършим ремонта, вкарваме апаратурата, почваме да работим, обаче – видите ли, нещо сдружението не може да си заплаща заема. И, в един миг, едноличният притежател споделя „ Ама това сдружение тежи, ние не можем да го плащаме “. И в един миг, Съветът за сигурност ще каже „ Ами, то и без има отпаднала потребност, има и решение Министерския съвет – да го взима банката ". Банката го взима и банката го продава за три милиона “, сподели Алексиев.

А такива сюжети към този момент има в Поморие, добави Алексиев и уточни Центъра за инвалиди „ Свети Георги “, издигнат точно за хора с увреждания. В момента целият комплекс, с хотелската част, с басейна, е благосъстоятелност на банка и се продава за под 3 милиона лв..

Междувременно четири военно-патриотични организации излязоха с следващата декларация в отбрана на санаториума. Поместваме я без редакторска интервенция:

„ Ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Председателството на четирите военно-патриотични съюза, обединени в Председателски съвет, показват своето отвращение от продължаващото, меко казано, некоретно държание на кмета на Община Поморие господин Иван Алексиев в посока дейностите му по прекъсването работата и по всякакъв начин преченето на активността на Многопрофилната болница за интензивно лекуване и рехабилитация(МБПЛР) – „ Вита “ ЕООД – клон Поморие. Нашата декларация е подбудена от следващия опит на кмета на Община Поморие да спре развиването на „ МБПЛР-ВИТА ” ЕООД – клон Поморие, като в плануваното за 19.07.2017 година съвещание на Общинския съвет – Поморие, под т. 22 е предложил за разглеждане на съвета „ Докладна бележка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, по отношение на предприемане на дейности по анулация на подаяние по решение на Анхиалски градски общински съвет гр. Анхиало/Поморие/ от 1 февруари 1932 година, допълнено с решение от 30 май 1932 година, с което са дарени в благосъстоятелност на страната 7 470 кв. м. място, за изграждане „ Дом за почивна станция на инвалидите ”. Тези дейности на кмета и общинската администрация са удар върху страната и държавността, подтикнати от нечисти намерения и, недай боже, корупционни практики по отношение на парцела и по-нататашното му „ превръщане ” – това е и удар върху здравното обгрижване на настоящите военнослужещи, гражданските лица – армията и страната като цяло, ветераните от войните, запасните и резервистите.

Това е удар и върху военноинвалидите и военнопострадалите – директните носители на права върху парцела и негови консуматори от 1932 година, както и на цялото войнство и всички, които под една или друга форма имат опцията да употребяват болничното заведение, едно неповторимо по своята здравна същина заведение. Не инцидентно тук са водени на лекуване императорите, воините на античния Рим и Византия, както и царете на нашата и другите страни от района.

Смятаме, че това е още едно предумишлено и премислено деяние, подтикнато от външни и користни цели, а не в посока „ На Ползу Роду и Отечество Наше ”. Членовете на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, както и тези на останалите военнопатриотични организации - Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса, на Съюза на ветераните от войните и на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ застават твърдо и непоколебимо зад решението на Министерския съвет на Република България, решението на Съвета по защита на Министерството на защитата и на министъра на защитата господин Красимир Каракачанов за опазване и разширение на здравно – обществените функционалности на болничното заведение.

Подкрепяме инициативността на управлението на болничното заведение и считаме, че държавните институции, Министерският съвет и Народното събрание би трябвало да създадат нужното в най-кратки периоди клонът в Поморие да стартира своето обществено и здравно действие и да се спрат тези противодържавни и противонационални дейности на кмета и Общинския съвет на гр. Поморие – по този начин ги окачествяваме ние, като воини на Родината ни, дали здраве и живот за нейната целокупност и самостоятелност “, се споделя в декларацията, адресирана до президента, ръководителят на Народното събрание, премиера, военния министър и други

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР