Няколко акаунта в Туитър“, принадлежащи на Министерството на външните работи

...
Няколко акаунта в Туитър“, принадлежащи на Министерството на външните работи
Коментари Харесай

Washington Examiner: Русия преписва историята на Втората световна война, за да оправдае своята агресия

„ Няколко акаунта в „ Туитър “, принадлежащи на Министерството на външните работи на Русия, пускаха подправени истории за присъединяване на Съветския съюз във Втората международна война в границите на това, което мнозина специалисти поясняват като опит да се оправдаят сегашните дейности на Кремъл “, написа американското издание Washington Examiner в материал, показан без редакторска интервенция.

„ Руските сметки пуснаха хаштаг „ TruphAbout WWII “ на 19 август, т.е. четири дни преди 80-тата годишнина от подписването на пакта Молотов-Рибентроп – контракт за ненападениe сред Съветския съюз и Нацистка Германия. В този контракт има спомагателен конфиденциален протокол, който всъщност разделя Европа на руска и нацистка сфери на въздействие. Това, както настояват учените, довежда до началото на Втората международна война. Съветският съюз отхвърляше съществуването на този конфиденциален протокол, съобщи " Фокус ".

„ Опитът на Русия да пренапише историята на ВСВ се вписва прелестно в прокарването на теорията на Русия, че Западът я е обкръжил от всички страни “, изяснява Кариса Нитше от Центъра за нова американска сигурност. „ А по-късно тази доктрина се употребява, с цел да оправдае нападателните дейности на Москва “. Руските сметки в „ Туитър “ направиха опит да препишат историята на този пакт, настоявайки, че в действителност Съветският съюз бил заставен да подпише този контракт – т.е., тогава въобще не е ставало въпрос за самоцелно решение да се подписа взаимно преференциална договорка с Хитлер. Тези „ туитове “ изцяло подценяват обстоятелството, че този пакт в действителност разделя Европа на сфери на въздействие. Авторите им хвърлят цялата виновност на Запада и се пробват да омаловажат смисъла на контракта “.

„ Русия се базира на Мюнхенското съглашение от 1938 година, с цел да изясни за какво на Съветския съюз му се е наложило да сплоти сили с Германия в границите на Пакта Молотов-Рибентроп от 1939 година. Русия твърди, че Мюнхенското съглашение – контракт сред Обединеното кралство, Германия, Франция и Италия да се съобщи чехословашката Судетска област на Германия – е доказателството, че западният свят е оплитал заприказва срещу нея, тъй като Съветският съюз не е взел участие в тази конвенция “, разяснява Нитше. „ Русия твърди, че по този метод Съветският съюз е бил обграден от западните сили и е бил заставен да се сплоти с Нацистка Германия, с цел да се отбрани. По същия метод Москва съобщи, че точно Западът е предизвикал нахлуването в Крим “.

Анализатори от лабораторията за цифрова криминалистика на Атлантическия съвет откриха първичния „ туийт “, който започва хаштага #TruthAboutWWII. Той се появи на страницата на съветската задача на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Разпространението на този хаштаг бе интензивно подпомогано от съветското посолство в Съединени американски щати и съветската задача в Европейски Съюз.

Джеймс Карафано, от Фонда Heritage, показва, че опитите на Русия да препише историята са били „ свръхпредсказуеми “. „ Те работят от отвред. Те в дословен смисъл спонсорират фашистки групи и по едно и също време с това насочат остри обществени рецензии към европейците и всички останали за търпимото отнпшение към фашистите, за насърчаването на фашизма, с цел да наподобява, че единствено руснаците се борят с фашизма “, изяснява той.

Карафано признава, че десетки милиони руски жители са станали жертви на Втората международна война, само че прибавя, че ръцете на руското управление надали са били чисти. „ Напълно ги е устройвало, че немците желаят да унищожат всички в Европа, тъй като руснаците са считали, че по този начин германците ще ги оставят намира “, продължава специалистът. „ Много е евентуално точно те да са били основните умиротворители на агресора, съгласно тази доктрина “.

По думите на Нитше, преди няколко десетилетия Русия е преименувала Втората международна война във Великата отечествена война за свое улеснение. Съветските управляващи внушавали, че успеха в тази война не е пристигнала вследствие на взаимните дейности на съюзническата коалиция против нацистите, а на мъжеството и патриотизма на руския народ. Според специалиста, преписването на историята за началото на ВСВ е още един прийом, благодарение на който Путин може да постанова мита за обсадената цитадела и по този метод да укрепва своята власт.

Мнозина специалисти считат, че популяризирането на такива истории се оказва потребно, когато би трябвало да се ангажират живеещите в чужбина етнически руснаци, или да се предизвикат такива съперници в Европа, като Полша, която бе разкритикувана в „ туийт “ на съветското посолство в Южна Африка от 24 септември.

Но тази тактика на Москва наподобява доста неефективна, тъй като под доста „ туийтове “ на руснаците има десетки отговори, в които ги опровергават или искрено им се подиграват. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР