Някои от прогнозите на най-известния футуролог в света изглеждат невероятни.

...
Някои от прогнозите на най-известния футуролог в света изглеждат невероятни.
Коментари Харесай

Рей Курцвейл: Ще живеем вечно!

Някои от прогнозите на най-известния футуролог в света наподобяват невероятни. Но Рей Курцвейл (Ray Kurzweil) не е инцидентен човек и е част от софтуерния прогрес на човечеството към този момент няколко десетилетия. Тайната на точността в неговите прогнози се крие в това, че той вижда напредъка експоненциално, а не линейно, както множеството хора. Според едно изследване Курцвейл е прав в 86% от случаите, когато предвижда нещо. Ето няколко образеца:

  • През 1990 година футурологът предсказва, че до 1998 година компютър ще може да победи международен първенец по шах. През 1997 година Deep Blue на IBM побеждава Гари Каспаров.
  • Също през 1990 година предвижда, че до началото на новия век изкуствени крака ще заместват сполучливо същинските. Прогнозата му се разминава с действителността единствено с две години.
  • През 1999 година Курцвейл споделя, че до 2009 година хората ще приказват с компютрите си и ще им задават гласови команди. Ами… погледнете Siri и Гугъл Now.
  • През 2005 година известният откривател предсказал, че до 2020 година виртуални машини ще правят преводи по слух. Гледайки настоящето движение на развиване на този вид технологии, най-вероятно още веднъж ще се окаже прав.

Наскоро Рей Курцвейл изясни пред Bussiness Insider за какво счита, че хората ще живеят постоянно. Ключът в неговата прогноза? Информационните технологии. Според Курцвейл опазването на здравето и медицината са се трансформирали в осведомителни технологии и по тази причина се подчиняват на законите на информацията. Това значи, че напредъкът в медицината ще следва предсказуема експоненциална траектория. Прекрасен образец за това е Законът на Мур.

Разбира се, това е една от най-смелите му прогнози. Да предскажеш, че хората ще живеят постоянно, тъй като ще третират стареенето като болест, не е същото, като да предскажеш, че хората ще задават гласови команди на компютрите си след няколко години. Но както към този момент казахме, Курцвейл не е инцидентен човек и очевидно има нещо поради.

„ До 2040 година ще слагаме милиони нанороботи в телата си, с цел да подобряваме имунната си система. На процедура роботите ще изтребят всички болести “, споделя футурологът за Ню Йорк Таймс.

„ Тези нанороботи ще имат размерите на елементарни кръвни кафези и ще ги използваме по способи, които още не можем да си представим. Не единствено, че на процедура ще живеем постоянно, ще се превърнем в свръхчовеци. По-добри и по-умни. До 2045 година интелектът на хибридната цивилизация (хора и роботи) ще се е нараснал няколко милиарда пъти. ”

„ Смятам, че нашата цивилизация ще бъде доста по-интелигентна и духовна през идващите десетилетия. Можем да спорим по какъв начин сме стигнали дотук, само че ние сме тип, който постоянно надминава рестриктивните мерки си. Не останахме на земята, не останахме на планетата. Нашият тип постоянно се извисява! “

ZME Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР