Над 1200 активни сателита обикалят планетата ни постоянно. През май

...
Над 1200 активни сателита обикалят планетата ни постоянно. През май
Коментари Харесай

Войните на бъдещето ще се водят в околоземна орбита

Над 1200 дейни спътника обикалят планетата ни непрекъснато. През май месец Военновъздушни сили на Съединени американски щати разгласи бюджет от пет милиарда $ за създаването на нападателни и защитни оръжия в Космоса.

И други страни вземат участие в тази военна конкуренция – възможна последваща война ще бъде извоювана от този, който се намира най-високо.

По време на Студената война и двете международни сили създават противосателитни системи. Миналата есен в Русия беше тестван първият спътник палач. От Пентагона също признаха, че са вложили в нападателни галактически оръжия.

Най-вероятно в Китай също се създават противосателитни системи. През 2013 китайското държавно управление разгласи изстрелване на изследователска ракета, само че се счита, че е тествана ракетата Dong Ning-2, която може да прехваща цели в ниска, висока и геостационарна орбита.

Някъде след 2020 година ще бъде изстреляна и галактическата станция Tiangong 3 (в превод  „ Небесен дворец “). Китай ще стане единствената страна в света, която има мултимодулен транспортен съд в Космоса. Официално Tiangong 3 ще се употребява за научни проучвания, само че изключително след извеждането от употреба на МКС след към 10 години китайската станция ще стане значим военностратегически фактор.

Едно от вероятните решения на казуса със спътниците убийци е да се създадат прекомерно доста спътници за ликвидиране. Проектът на DARPA SeeMe ще претрупа земната орбита със стотици дребни и евтини спътници.

Географското състояние постоянно е пособие или пречило по време на война. През Втората международна война нито немските, нито японските самолети са успявали да стигнат до континенталната част на Съединени американски щати. В епохата на кибертехнологиите няма такива ограничавания.

Повече от 100 страни по света имат военни кибер единици. Съединени американски щати дори имат и институция за това – Американското кибер командване.

Но в сходна война не е наложително да вземат участие единствено военни – роля могат да изиграят и множеството хакерски групи по света, които имат достъп до секретна информация. Доста е евентуално при възможен идващ спор първият изстрел да е виртуален.

Popular Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР