Ново рекламиращо града трасе, нови авторитетни признания и нов стимулиращ

...
Ново рекламиращо града трасе, нови авторитетни признания и нов стимулиращ
Коментари Харесай

Маратон София с нов маршрут, рекордни стимули и куп авторитетни признания

Ново рекламиращо града трасе, нови авторитетни самопризнания и нов подтикващ върхове джакпот посрещат хилядите участници на обичайния маратон София.

Трите новости спомагат емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и прелъстителен тип.

" Софийският маратон се развива и към този момент има ослепителен интернационален темперамент. Освен съревнование, той е и образование, предоставяне на образец да обичаме нашия град. Новото трасе минава през доста алегорични за столицата места и това го популяризира като част от бързо развиващия се, изключително измежду младежите по света, туристически и състезателен туризъм. Благодарни сме на кмета на града и на екипа по организацията на маратона, който става все влиятелен и известен с многото заслужени в последно време международни самопризнания ", съобщи на конференция през днешния ден доцент доктор Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община.

Снимка: Lap.bg

Досега поръчки единствено от чужбина са подали 850 спортисти, представители на над 50 страни. Богата стратегия е планувана и за феновете, които ще могат да се насладят на осъществяванията на Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев, Прея и други

" За поредна година маратонът има и благотворителни дела – една от тях събира средства за построяването на Кариерен център за хора със специфични потребности. Огромна признателност на Министерството на младежта и спорта, на БФЛА, БОК и всички останали, които оказват помощ в
организацията на това огромно събитие ", сподели Анатоли Илиев – учредителен секретар на " София – евростолица на спорта ".



Новото трасе е напълно в услуга на участниците. Най-накрая софийският маратон към този момент е с маршрут, който се приближава до най-хубавите модели в света. Радостната вест за участниците в класическото разстояние е, че към този момент няма да въртят 4 обиколки, а ще минават единствено един път през старт финала. Така стартиралите в полумаратона ще бягат единствено една обиколка, а тези на 42.195 км – две. Другото преимущество е, че – сходно на всички елитни маратони – трасето към този момент минава през съвсем всички забележителности на града, каквато е международната процедура.

Новото трасе се приготвя и пресмята повече от година, като мина през месеци разискване. Сертификатът бе получен след инспекцията на представителя на ИААФ Жан Мари Грао, който през месец май мери и утвърди препоръчаното от уредниците трасе. Така от тази година
старт-финалът ще е на площад Александър Батенберг, пред Националната художествена изложба. Оттам трасето се вие сред Президентството и Министерски съвет до Лъвов мост, назад до ул. Алабин, по ул. Гурко и Раковска до Военния дом, след това по Царя до Софийски университет, оттова по бул. Левски и бул. Дондуков през моста Чавдар по бул. Владимир Вазов и след това по противоположния път до пл. Александър Батенберг.

Снимка: Lap.bg

Втората положителна вест за маратона е, че той към този момент е с бронзов етикет. Миналогодишното издание бе инспектирано от техническият пратеник на Международната атлетическа федерация (ИААФ) Карло Кардосо, португалецът оцени цялостността организация и въз основа на това надпреварата получи категория " Bronze Label " в ранглистата на най-прочутите международни маратони. Маратон София към този момент получи документ и е част от веригата надпревари на AIMS – Световната асоциация на шосейните и дълги бягания.

Третата значима вест за тазгодишното издание е, че 20-хилядният
джакпот от атрактивния награден фонд към този момент се обвързва освен с по-предни класирания, а и с постигането на класни резултати. Големият бонус е очакван за най-хубаво показване (общо при мъжете и при жените) в трите маратона (Стара Загора, Варна и София) в една година посредством класиране по специфична точкова система.

Близо 5000 спортисти се чака да започват на маратона идната неделя (13 октомври). Рекорд евентуално ще има и във връзка с страните с представители, маратонци от над 50 страни са се записали до този миг за присъединяване, с 4 повече от предходната есен. В София идват маратонци от Аржентина, Бразилия Хонг Конг Австралия, Съединени американски щати, Канада и доста други страни от всички континенти.

Стартът на класическия маратон е в 9.30 ч., 10 минути по-късно потеглят участниците в полумаратона на 21 км, в 9.50 ч. започват спортистите на 10 км и в 10.00 ч. ще стартира всеобщото
тичане на 3 км.

Наградният фонд е внушителните - 63 000 лева, плюс 20 000 лева
джакпот.

Победителите при мъжете и при дамите в класическия маратон ще получат по 8000 лева, подгласниците им по 4000 лева, класиралите се на трето място по 3000 лева и т. н. до 10-о място – 400 лева Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската отдалеченост. За четвърта поредна година е очакван паричен
бонус за най-бързите софиянци в маратона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР