Ново проучване на британски учени показа, че шофирането в състояние

...
Ново проучване на британски учени показа, че шофирането в състояние
Коментари Харесай

Защо трябва да пием вода докато шофираме

Ново изследване на английски учени сподели, че шофирането в положение на дехидратация е доста рисково - неналичието на течност кара лидера да загуби централизация и да направи редица рискови неточности, които евентуално могат да доведат до случай. Като цяло, във връзка с въздействието върху организма на лидера, дехидратацията се оказва сходна на алкохолната интоксикация - човек става толкоз заплеснат и разсеян, колкото когато е пийнал.

Известно е, че алкохолът има мощен резултат върху когнитивните функционалности, тъй че шофирането в нетрезво положение е извънредно рисково - и нелегално. Но никой не не разрешава шофирането на лидер, който е жаден, макар че, както демонстрира въпросното изследване на английската компания Leasing Options, това може да бъде не по-малко рисковано. Дори леко обезводнен човек губи централизация по време на шофиране, което го принуждава да прави всевъзможни неточности при шофиране. Това беше доказано в проучване, в което вземат участие 11 възрастни мъже, карали кола в компютърен симулатор. Всеки от тях взе участие в три сесии за шофиране, първата от които беше уводна, а в другите две водачът прави двучасово виртуално пътешестване.

Само в единия случай лидерът постоянно употребява вода, а в другия е лишен от такава опция. Мозъчната интензивност се следи от специфични датчици. Резултатите демонстрират, че водачите са по-склонни да бъркат под въздействието на дехидратация - основно се отклоняват в прилежащата лента или стопират прекомерно късно. И то дотам, че държанието им става сходно на шофирането на хора под въздействието на алкохол. Заключението е ясно: не забравяйте да пиете доста течности, до момента в който шофирате, с цел да останете фокусирани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР