Новият размер на социалната пенсия за старост считано от първи

...
Новият размер на социалната пенсия за старост считано от първи
Коментари Харесай

Определят новия размер на социалната пенсия

Новият размер на обществената пенсия за напреднала възраст считано от първи юли тази година ще дефинира служебното държавно управление на днешното си съвещание, съобщи БНР.

Увеличението е с 5 на 100, със същият % и от същата дата ще бъдат индексирани и размерите на отпуснатите до края на предходната година пенсии за трудова активност.

Сега обществената пенсия за напреднала възраст е в размер 141,63 лв., а от 1 юли ще бъде 148,71 лв.. Промяната ще докара до нарастване на пенсиите, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира от обществената за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и добавките към пенсиите, които се дефинират като % от обществената пенсия за напреднала възраст, а точно добавката за непозната помощ и тази за ветераните от войните.

Общо нарастване ще получат 128 хиляди пенсионери. Необходимите средства са по 640 милиона месечно и са планувани и заложени в бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР