С над 10% са поскъпнали имотите у нас през последното,

...
С над 10% са поскъпнали имотите у нас през последното,
Коментари Харесай

Имотите поскъпнали с над 10%. Ще се спука ли балонът?

С над 10% са поскъпнали парцелите у нас през последното, четвърто тримесечие на 2023 година Това излиза наяве от Месечния преглед на българската стопанска система. Той беше оповестен от Министерството на финасите, оповестява pariteni.bg.

Годишният ритъм на повишаване на цените на жилищата още веднъж се форсира до 10.1% през четвъртото тримесечие на 2023 година Това се дължи на растеж както при съществуващите, по този начин и при новопостроените жилищни парцели “, написа в обзора.

Сред шестте града с население над 100 хиляди поданици, най-съществено ускоряване бе регистрирано при цените на новопостроените жилища в София. За цялата 2023 година показателят на цените на жилищата се увеличи с 9.9%.

В същото време лихвите по заемите за жилище не престават да падат. Среднопретеглените лихвени проценти по потребителски и жилищни заеми се намаляват през февруари, надлежно с 33 б.т. до 8.28% и с 3 б.т. до 2.55%.

Същевременно, междинният % по заеми на бизнеса предприятия нараства с 20 б.т. до 4.78%.
Не по този начин стоят нещата с лихвите по спестяванията. 
Среднопретеглената възвръщаемост на срочните депозити на компаниите и семействата се свива с 8 б.т. до 2.24%. По-ниският лихвен % е в резултат на намаления на лихвените проценти и при двата институционални бранша.

Кредитът за частния бранш продължава да се форсира през февруари. Ръстът му на годишна база доближава 12.9% спрямо 12.3% месец по-рано. Всички негови съставни елементи регистрират по-високи темпове на напредък. Съответно 8% за заемите за нефинансови предприятия и 17.1% за заемите за семейства.
Жилищните заеми също не престават ускорението си 
и реализират годишен напредък от 22% в края на февруари. Потребителските заеми също нарастват по-бързо с 13.1% при 12.6% в края на предходния месец.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР