Президентът на САЩ Джо Байдън представи във вторник пакет от

...
Президентът на САЩ Джо Байдън представи във вторник пакет от
Коментари Харесай

Байдън вдига рязко митата за китайски електромобили, чипове и минерали

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън показа във вторник пакет от ограничения, включващ внезапно повишение на митата върху набор от китайски вносни артикули, в това число електрически транспортни средства, компютърни чипове и медицински артикули, рискувайки да изостри конфликта с Пекин в годината на президентските избори в опит да притегли гласоподавателите, които дават ниски оценки за икономическата му политика, оповестява Ройтерс.

Байдън ще резервира митата, въведени от републиканския му предходник Доналд Тръмп, като в същото време ще усили други, се показва в изказване на Белият дом, в което се цитират " неприемливи опасности " за " икономическата сигурност " на Съединени американски щати, подбудени от това, което американската администрация смята за нечестни китайски практики, посредством които се наводняват международните пазари с евтини артикули.

Новите ограничения засягат китайски вносни артикули на стойност 18 милиарда $,

в това число стомана и алуминий, полупроводници, акумулатори, сериозни минерали, фотоволтаични кафези (за слънчеви панели) и кранове, уточни Белият дом.

Съединените щати са внесли артикули от Китай за 427 милиарда $ през 2023 година и са изнесли към втората по мощ международна стопанска система артикули за 148 милиарда $, съгласно данни на американската статистика. Това съставлява към момента голям търговски недостиг, който е  в действие от десетилетия и се трансформира във все по-чувствителна тематика за Вашингтон.

" Китай употребява същата скица, която е имал преди, с цел да поддържа личния си стопански напредък за сметка на другите, като продължава да влага, макар непотребния китайски потенциал и наводняването на международните пазари с на ниска цена експорт заради нечестни практики ", съобщи икономическият  консултант на Белия дом - Лаел Брейнард, оповестява Ройтерс.

Въпреки че стъпките на Байдън бяха в сходство с мнението на Тръмп, че по-строгите търговски ограничения са оправдани, демократът се прицели в съперника си на изборите през ноември.

Белият дом съобщи, че комерсиалната договорка на Тръмп от 2020 година с Китай не е нараснала американския експорт,

нито е повишила работните места в американското произвеждане, като в същото време сподели, че 10-процентните всеобхватни мита върху артикули от всички точки на генезис, препоръчани от Тръмп, биха разочаровали съдружниците на Съединени американски щати и биха повишили цени. Тръмп предложи мита от 60 или повече % за всички китайски артикули, припомня Ройтерс.

Представители на американската администрация споделиха, че ограниченията им са " деликатно ориентирани ", съчетани с вътрешни вложения, обрисувани взаимно с близки съдружници на Съединени американски щати, като те е малко евентуално да влошат инфлация, който към този момент разгневи гласоподавателите в страната и заплаши кандидатурата на Байдън за преизбиране. Те също по този начин омаловажаха риска от ответни ограничения от страна на Пекин.

Анализатори обаче предизвестиха, че комерсиалният спор може да увеличи разноските за електрически автомобили като цяло, което

ще навреди на задачите на Байдън в региона на климата и задачата му да сътвори работни места в производството.

Байдън сподели, че желае да завоюва тази епоха на конкуренция с Китай, само че не и да стартира комерсиална война, която може да навреди на взаимно подвластните стопански системи. През последните месеци той работи за облекчение на напрежението в персоналните диалози с китайския президент Си Цзинпин.

Китай съобщи, че митата са контрапродуктивни и рискуват да разпалят напрежението сред двете най-големи стопански системи. По-всеобхватното налагане на мита от Тръмп по време на неговото президентство 2017-2021 година сложи началото на тарифна война с Китай, припомня Ройтерс.

Като част от дълго чаканата актуализация на цените, Байдън усили цените тази година според раздел 301 от Търговския закон от 1974 г. 

от 25% на 100% за вноса на китайски електрически автомобили, от 7,5% на 25% за литиево-йонни акумулатори за електромобили 

и други елементи за акумулатори и от 25% до 50% за фотоволтаичните кафези, употребявани за производството на слънчеви панели. Тарифите за " някои " сериозни минерали ще бъдат нараснали от 0% до 25%.

Митата за корабни кранове за пристанищата пък ще бъдат покачване до 25% от 0%, тези за спринцовки и игли ще се покачат до 50%, а за някои персонални защитни средства (ЛПС), употребявани в медицински заведения, ще се покачат до 25% от съвсем нулеви сегашни ставки. Недостигът на ЛПС, създадени най-вече в Китай, попречва реакцията на Съединените щати против коронавирусната пандемия преди няколко години.

Ще бъдат наложени още мита през 2025 година и 2026 година за полупроводници, чиято тарифна ставка ще се удвои до 50%,

както и за литиево-йонни акумулатори, които не се употребяват в транспортни средства, за графит и непрекъснати магнити, както и гумени медицински и хирургически ръкавици.

Стъпката, която Байдън разгласи по-рано, за повишение на митата върху някои артикули от стомана и алуминий от 0-7,5% на 25%, ще влезе в действие тази година, сподели още Белият дом.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР