Новият лукс при жилищното строителство е спокойствието и зеленината, коментира

...
Новият лукс при жилищното строителство е спокойствието и зеленината, коментира
Коментари Харесай

Новите тенденции при жилищата и как да открием перфектния дом

Новият разкош при жилищното строителство е спокойствието и зеленината, разяснява за Българска телеграфна агенция доктор Кристиян Вълчев от Икономическия университет във Варна. Според него сега купувачите на недвижими парцели желаят домът им да им обезпечава възприятие за цялост и даже изолираност от близките и градските звук и напрежение. Имаше един стадий, когато клиентите бяха подготвени да вземат всичко, стига да е в центъра на града, изясни Вълчев. И добави, че в този момент наклонността е тъкмо противоположната.
 
Разбиранията за първокласно жилище у нас и на потребителите в другите европейски страни се разминават, сподели още Вълчев. По думите му разликите са главно в степента на комплектност на дома. Освен това има отклонения и в качеството на строителството, на общите елементи, потребността от довършителни работи. Българското законодателство не регламентира какво е приключено жилище
 
Българското законодателство не регламентира какво е приключено жилище, уточни Вълчев. Според специалиста неприятното е, че множеството от българите одобряват за обикновено да купуват дома си по БДС - на замазка, без ламинат и с разнообразно количество висящи или стърчащи кабели. На Запад не се продава (да не приказваме да се рекламира) парцел, който не е оцветен, без подово покритие, с несвързани кабели или с дограма със подозрително качество, изясни Вълчев. Той добави, че у нас нормално оправданието е, че тези, които влизат, ще си оправят дома съгласно своя усет. Това изненадва най-вече купувачите-чужденци, уточни Вълчев.

По думите му упованията на клиентите от други страни е да се нанесат, когато дойдат - т.е. в жилището да има електроуреди, канапета, маси. Дали ще си боядисат стените в оранжево или розово, си е техен проблем, само че това е идващ стадий, добави Вълчев.

В България има недоразумения и когато става дума за чистата жилищна повърхност, уточни специалистът. Според него родният консуматор неведнъж е подведен, защото има разлики сред остарялото (преди 1989 г.) и новото строителство.
 
На Запад такива чудеса няма, там жилищата се продават съгласно броя на спалните, на кухнята, балконът, санитарните пространства са неща, които се подразбира, че са в наличност, изясни Вълчев. И добави, че у нас, заради липса на единни стандарти, изключително при новото строителство, двустайните жилища нормално са дребна спалня и помещение, в единия завършек на което има обособена част за кухня. Крайно време е да се вкара обединен стандарт за размера на жилищата
 
Според Вълчев е извънредно време да се вкара обединен стандарт за размера на жилищата, без значение по кое време е строена постройката. По думите му единствено по този начин ще бъде отстранен и казусът с неразбираемите показа за квадратурата на дома и дали в нея са включени или не стените и стълбищните площадки. Не са малко случаите и когато клиентите заплащат по-висока цена поради хубавата панорама, която имат от новото си жилище, а след някоя година тя е закрита от следващата висока постройка, добави Вълчев.
 
По думите му главната причина за този проблем е неналичието на синхрон в дейностите на общините и строителните бизнесмени. Много постоянно двете страни нямат обединен взор към бъдещето, е мнението на Вълчев. Според него това е повода и за липса на градинки в междублоковите пространства, както и на детски площадки.
 
За цените на жилищата у нас позицията на експерта е, че те изостават от европейския пазар. Според него парцелите в България са на по-ниски офертни стойности. В огромните градове - София, Варна, Пловдив има парцели, чиито цени приближават европейските, само че те са прекомерно малко, добави Вълчев. Според него като цяло разликата за останалите може да доближи и 10 пъти. Тенденцията е България да става все по-привлекателно място за задграничните купувачи
 
Тенденцията е България да става все по-привлекателно място за задграничните купувачи. Причината е, че у нас към момента има природа, зелени площи, степента на застрояване, отвън огромните градове, е ниска. Според Вълчев това ще е една от аргументите за повишаване цените на парцелите. В бъдеще неизбежно ще се покачват и налозите върху парцелите, предвижда още експертът. И добави, че е прекомерно евентуално заплащането на данъците в един миг да се окаже сериозен проблем за част от притежателите, изключително в случай че парцелите им са на атрактивни места.
 
Като най-сериозен проблем пред бранша сега, с изключение на синхронизирането на стандартите с европейските, Вълчев уточни неналичието на готови фрагменти. У нас всеки може да стане строител, само че малко схващат от строителство, е позицията на експерта. По думите му експертността в сектора към този момент е сериозен проблем и в случай че не се вземат ограничения, ще се задълбочава.
 
Нуждата от синхронизацията на разпоредбите в областта на строителното предприемачество и недвижимата благосъстоятелност с европейските, разяснява и доктор Яна Стоенчева от УНСС. Тя уточни, че би трябвало да се вкарат ясни правила за активността на брокерите и сътрудниците на парцели. У нас няма закон, който да урежда отговорностите им, няма даже условие те да имат някакъв лиценз, сподели Стоенчева. Като добър образец тя уточни Германия и Франция, където даже комисионната на този вид медиатори е уредена законово и няма импровизации както у нас.
 
Заради неналичието на ясни правила в България битува мнението, че надали не всеки може да се хване и да работи като брокер на недвижими парцели, уточни Стоенчева. Според нея нещата обаче надалеч не стоят по този начин и положителният медиатор би трябвало да е способен в много области - да познава юридическите тънкости към сключването на покупко-продажбите, да познава съвършено пазара, да е добър търговец, че даже и психолог.
 
Когато потеглят да купуват парцел, хората би трябвало на първо място да обмислят добре каква ще е задачата на тази стъпка - дали ще го употребяват персонално, ще го препродават или ще го отдават чартърен, поучава Стоенчева. Според нея втората наложителна стъпка е да се направи обстоен разбор на информацията за актуалното положение на пазара. При това е добре тъкмо в този миг да се потърси позицията на способен брокер, защото в уеб страниците за недвижими парцели и в организациите цените доста постоянно са офертни, т.е. нереални, изясни Стоенчева.
 
По думите ѝ използването на услугите на медиатор би било от изгода, защото той е осведомен с характерностите на съответния пазар - огромен или дребен град, село или вилна зона, и би трябвало да може да уточни бъдещите трендове за развиването им. Освен това, когато става дума за парцел, който ще бъде отдаван чартърен, купувачите би трябвало авансово да са осведомени каква ще е възможната възвращаемост на инвестицията им. Средната възвращаемост за парцелите в София за предходната година беше към 5 %, като в някой от кварталите доближи сред 8 и 9 %, изясни Стоенчева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР