През последните две години търсенето и предлагането на ваканционни жилища

...
През последните две години търсенето и предлагането на ваканционни жилища
Коментари Харесай

Търсят обзаведени жилища по морето

През последните две години търсенето и предлагането на ваканционни жилища следва растежите на общия заможен пазар у нас. Много от нашите клиенти (българи и чужденци) търсят да закупят свое жилище в желан морски или планински курорт или пък да вложат спестяванията си в парцел, който има капацитета да се употребява както като втори дом, по този начин и за отдаване чартърен.
 
След повишаване на цените от към 30% годишно през 2022 и 2023 година, през 2024 година следим известно усмиряване. По данни на Агенцията по вписванията в първото тримесечие на годината има спад на покупко-продажбите в морските и планински курорти с към 10-15%. С наближаването на летния сезон обаче пазарът в този сегмент се раздвижва. А растежите в търсенето дават отлични условия за продажба на такива парцели.
 
По данни на BULGARIAN PROPERTIES най-търсени сега са студия и двустайни жилища. Причината е, че те са по-ликвидни и по-бюджетни като последна покупна цена. Не липсва интерес и към жилища с две спални за лично прилагане от хора, които избират по-голям комфорт за по-дълъг престой.

Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя

Апартаментите, изключително в здания с ниска такса поддръжка, са желани и когато са с атрактивна цена, те биват продадени в границите на няколко дни или седмици. Надценените парцели остават на пазара по-дълго и покупко-продажби постоянно се осъществят след договаряния за цената.
 
 istock istock
Купувачите избират парцели на второстепенен пазар, които са обзаведени и подготвени за прилагане. Новото строителство в сегмента курортни парцели се продава по-трудно, изключително на шпакловка или единствено до ключ, защото за новите притежатели e в допълнение изпитание да ремонтират и подреждат от разстояние.
 
Данните на компанията на база действителни покупко-продажби сочат, че все още в множеството курорти жилищата се продават на междинни цени към 800 евро/кв.м. Изключения вършат местоположения като Боровец, Свети Влас, Поморие, Созопол и на юг от Бургас като цяло, където покупко-продажби се подписват на равнища 1200-1400 евро/кв.м.
 
Макар да се следи известно закъснение на растежа на цените, развиването на пазара на ваканционни парцели продължава. Провокирано от резултатите на Covid-19 преди няколко години, това развиване в този момент е към този момент устойчива наклонност с помощта на трансформациите в привички и настройки във връзка с работа и свободно време. Виждаме, че хора, които са се сдобили с парцел на морето прекарват време там още от Великденските празници до късна есен, когато към момента има подобаващи условия за отдих.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР