Нови 200 милиона лева ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност

...
Нови 200 милиона лева ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност
Коментари Харесай

Нови 200 милиона лева за саниране: Кои градове попадат в програмата

Нови 200 милиона лв. ще бъдат вложени в енергийна успеваемост на жилищни здания в областите у нас, наранени от енергийния преход, съобщиха от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Става дума за регионалните градове Стара Загора, Кюстендил и Перник. 

" Схемата ще бъде отворена за кандидатстване до края на юни, като срокът ще е два месеца ", оповестиха от министерството.
 Снимка 301525
Източник:

Одобрените сгради за и програмата за 1.1 милиарда лв.

Критериите за асортимент на блоковете са сходни на тези по плана за саниране на жилаща, финансирани от Националния проект за възобновяване и резистентност. По него бяха утвърдени за безвъзмезно финансиране 756 блока за 1,1 милиарда лв.. Към момента обаче са подписани едвам 13 контракти за възобновяване на блокове в община Свищов близо 18 милиона лв..
 Енергийна успеваемост на постройките: Новите проекти за саниране и мястото на България
Енергийна успеваемост на постройките: Новите проекти за саниране и мястото на България

Сградите генерират 36% от излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз

Други над 110 милиона лв. ще бъдат отпуснати за подкрепяне на служащите от трите въглищни области за стратегии за образование и преквалификация. Планира се поканата за показване на оферти да бъде оповестена през третото тримесечие на 2024-а година.

" Изключително значимо е по-бързото осъществяване на териториалните проекти за обективен преход, тъй като времето изтича за усвояването на средствата. Националните и локалните управляващи би трябвало да работят дружно за реализиране на прогрес в прехода ", коментира София Алвеш, която е шеф на дирекция " Изграждане на административен потенциал и осъществяване на стратегии II " в Европейската комисия. 

България можеше да влага общо 1,3 милиарда евро от Фонда за обективен преход за трите въглищни района. Страната ни към този момент загуби 100 милиона евро от тях поради забавеното приемане на териториалните проекти на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил в края на 2023-а година. С плануваните средства трите района би трябвало да се оправят с въздействието на прехода към неутрална във връзка с климата стопанска система във въглищните райони.
 Брюксел налива €50 милиарда за саниране: Как може да се възползва България?
Брюксел налива €50 милиарда за саниране: Как може да се възползва България?

Ще успеем ли да отговорим на условията?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР