Новият еврорегламент спестява около 2,8 млрд. евро на бизнесаОколо 80%

...
Новият еврорегламент спестява около 2,8 млрд. евро на бизнесаОколо 80%
Коментари Харесай

Обучават до 100 000 българи да обработват лични данни

Новият еврорегламент икономисва към 2,8 милиарда евро на бизнеса

Около 80% от компаниите в България не са подготвени за трансформацията, която ще влезе в действие на 25 май 2018 година, съобщи Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни

Въвеждането на новия европейски правилник за отбрана на персоналните данни (Регламент 2016/679) ще засегне всички. Няма друга политика,  която да въздейства на толкоз сфери в живота, съобщи Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни, по време на конгрес, проведен от Американската комерсиална камара в България.

Целта на регламента е да се уеднаквят законодателствата по повод отбраната на персоналните данни в 28-те държави-членки на Европейски Съюз, разясни Караджов, като акцентира, че решението да се регламентира по-голяма отговорност на фирмите към жителите е резултат от превръщането на персоналните данни в бизнес за доста компании.

Според него, към 80% от компаниите в България към момента не са готови за трансформацията, която ще влезе в действие на 25 май 2018 година Най-засегнатите сфери ще са опазването на здравето, банковото дело, застраховането, доставчиците на комунални услуги и мобилните оператори, уточни адв. Таня Точева  от адвокатска адвокатска фирма „ Точева и Мандаджиева ”.

В изискванията на непрестанен продан на данни в обществени мрежи посредством мобилни приложения, облачни услуги и изкуствен интелект съвсем няма бранш, в който да не се обработват персонални данни, съобщи Пламен Ангелов от КЗЛД.
още по тематиката
С въвеждането на Регламента се уголемява съществено наборът от права на физическите лица. Специално внимание се обръща на отбраната на данните за децата. Повишава се условието за бистрота, вкарва се отчетността.

Регламентът задължава фирмите, които правят редовно наблюдаване на жителите, по-специално в интернет, както и когато обработват чувствителни данни, да назначат длъжностно лице по отбрана на персоналните данни. КЗЛД предлага такова обвързване да имат и компании, които обработват персонални данни на огромен брой лица, да вземем за пример над 10 000.

Според Караджов, за задачата ще е належащо да се обучат сред 50 000 и 100 000 души за използване на новите правила. Това поражда нуждата от основаване на Национален център за образование. Определена е постройка, за чиято реорганизация са нужни 1,5 млн. лева

„ Разчитаме да получим финансиране от бюджета за 2018 година ”, разгласи Караджов. Паралелно се работи и за построяването на онлайн платформа, която може да образова по едно и също време 10 000 души. За нея Комисията се нуждае от 350 000 лева

Според Европейската комисия, въвеждането на единни правила ще спести на бизнеса сумарно към 2,8 милиарда евро от правни разноски, уточни Ива Тодорова, член на борда на Американската комерсиална камара в България и ръководител на Дигиталната работна група. По нейните думи, новата правна рамка подсигурява по-добра отбрана на правата на жителите, а глобите за нерегламентирана обработка на персонални данни варират според от нарушаванията до 2% (или до 10 млн. евро) и до 4% (или до 20 млн. евро) от годишния оборот на компанията.

До края на годината КЗЛД взаимно с Министерство на вътрешните работи ще внесе за разглеждане в Народно събрание закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни. В преходните и заключителни разпореждания ще бъдат импортирани промени в редица секторни закони, които би трябвало да се преведат в сходство с новия правилник.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР