През 2024 година изкуствения интелект (AI) ще се утвърди като

...
През 2024 година изкуствения интелект (AI) ще се утвърди като
Коментари Харесай

Изкуственият интелект се утвърждава на работното място


През 2024 година изкуствения разсъдък (AI) ще се утвърди като основен детайл на работното място (снимка: Microsoft)

Почти половината от предстоящите до 2030 година стопански изгоди ще бъдат резултат от възстановяване на продуктите и поощряване на потребителския интерес, сочи световно изследване на PwC. Приносът, който изкуствения разсъдък има към Брутният вътрешен продукт, може да доближи до 9,9% в Северна Европа и 11,5% в Южна Европа.

Генеративният изкуствен интелект (Gen AI), който се появи доскоро повече от година, съумя да трансформира напълно метода, по който хората си взаимодействат с технологиите, сходно на революцията, която провокираха смарт телефоните, отбелязва Microsoft.

През 2024 година изкуствения разсъдък (AI) ще се утвърди като основен детайл на работното място, като сътвори забележителна бизнес стойност в региона на чиновниците и тяхното прекарване, ангажираността на клиентите, вътрешните бизнес процеси и нововъведенията.

AI основава бизнес стойност

Изкуственият разсъдък не наподобява на нито една технология, която човечеството е употребило досега. С навлизането в новото цифрово десетилетие, AI предлага неограничени благоприятни условия за революционизиране на промишленостите и превъзмогване на провокациите в разнообразни браншове като опазване на здравето, търговия на дребно, произвеждане, финансови услуги и стабилно развиване. В Югоизточна Европа към този момент сме очевидци на голям брой образци за основаването на бизнес стойност посредством AI.
още по темата
„ Пример за всичко това можем да дадем с държавните управления на Албания и Гърция, които употребяват AI асистенти за обезпечаване на бърз и ефикасен достъп до информация за публични услуги. Друг образец е Сръбската комерсиална камара, която вкара BizChat – цифрова услуга, основана на AI и първата в Европа, ориентирана към бизнес общността ”, уточни Кристина Тихонова, общоприет управител на Microsoft за Югоизточна Европа.

Освен това, Застрахователната компания Laqo в Хърватия също интегрира AI в действителен напълно дигитален осигурител, до момента в който в Словения застрахователната компания Zavarovalnica Triglav модернизира обслужването на клиентите си посредством ръководена от AI решения за автоматизация, добави тя. У нас ИКЕА показа „ София ” — помощник с AI, който усъвършенства извършването на покупки като прекарване ”.

В международен мащаб водещи компании като Mercedes-Benz, Ecolab и Coca-Cola Hellenic Bottling Company също употребяват инструментите на Microsoft за изкуствен интелект за предефиниране на потребителските прекарвания и оперативните парадигми. Партньорството на Microsoft с белгийската фармацевтична група UCB разрешава на учените да откриват нови медикаменти по-ефективно.

„ Втори водач ” за чиновниците

AI автоматизира задания и работи като „ втори водач ”, давайки независимост на потребителите да се съсредоточат върху действия с по-висока стойност и да реализират повече. Това може да усили международния БВП със 7% за десетилетие и да помогне за компенсиране на упования спад на популацията в трудоспособна възраст в Европа с 14,8 милиона души до 2030 година, отбелязва Microsoft.

От позиция на чиновниците, AI покачва вероятностите за професионално развиване и израстване в кариерата. Проучването на трендовете в работната сфера (Work Trend Index) акцентира дефицита на квалифицирани фрагменти и забележителните благоприятни условия за тези, които усвояват умения в региона на AI.

Въпреки че 66% от водачите няма да наемат чиновници без умения за работа с AI, единствено 39% от чиновниците получават образование в тази област от своята компания и едвам 25% от фирмите възнамеряват да предложат такова образование през тази година.

Ролята на екосистемата

„ Историята демонстрира, че въздействието на технологиите постоянно е зависело от качеството на тяхното ръководство. В това отношение интернационалното съдействие е от решаващо значение ”, посочва Microsoft.

За да се възползват хората от опциите на изкуствения разсъдък, е належащо да основат “процъфтяваща екосистема ” и да създадат AI наличен за всички организации. Откритият и конкурентен пазар на AI е от значително значение за реализацията на цялостния му капацитет в стопанската система, акцентира компанията.

Същевременно нововъведенията, задвижвани от AI, би трябвало да бъдат уравновесени с напъните за понижаване на рисковете и злоупотребите, като дезинформация, дълбоки имитации, както и въпроси, свързани с неприкосновеността на персоналния живот, интелектуалната благосъстоятелност и околната среда, заключава Microsoft.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР