Новите правила ще гарантират и адекватно заплащане на творцитеЕвропейските оператори

...
Новите правила ще гарантират и адекватно заплащане на творцитеЕвропейските оператори
Коментари Харесай

ЕС улеснява трансграничното радио- и ТВ съдържание онлайн

Новите правила ще подсигуряват и съответно възнаграждение на създателите

Европейските оператори ще бъдат улеснени да дават огромна част от своите радио- и телевизионни стратегии онлайн във всички страни от Европейски Съюз (източник: CCO Public Domain)

Европейският парламент одобри значим акт, който ще пригоди осъвременените правила за авторското право, утвърдени по-рано тази седмица, към цифровата епоха. Новата инструкция ще опрости трансграничното разпространяване и препредаване на радио- и телевизионни стратегии.

Европейските оператори ще бъдат улеснени да дават огромна част от своите радио- и телевизионни стратегии онлайн във всички страни от Европейски Съюз. Едновременно с това новите правила ще подсигуряват съответно възнаграждение на създателите, създателите и притежателите на права за предоставяното от тях наличие.

Очаква се новите правила да бъдат от изключително значение за 41% от европейците, които гледат телевизия онлайн, само че също и за езиковите малцинства, както и за 20-те милиона жители на Европейски Съюз, които живеят в друга страна от Европейски Съюз.

Приетият през днешния ден от Европейския парламент текст ще би трябвало да бъде публично утвърден от Съвета на Европейския съюз. След публикуването му в Официалния вестник на Европейски Съюз страните членки ще разполагат с 24 месеца за транспонирането на новите правила в националното си законодателство.
още по тематиката
Правилата по отношение на онлайн предаванията на операторите ще се ползват за всички радиопрограми и за избрани телевизионни стратегии (новинарски излъчвания, излъчвания по горещи тематики, както и напълно финансирани лични продукции).

Разкриват се нови благоприятни условия за радио- и телевизионните оператори на правилото на страната на генезис, който улеснява лицензирането на права, с цел да могат операторите да оферират някои свои стратегии онлайн и оттатък националните граници (обхванатите услуги са услуги за симулкастинг, „ догонване ” на предаване или допълнение на главното предаване с прелиминарен преглед).

По-широк става изборът на радио- и телевизионни стратегии, предлагани от услугите за препредаване, посредством IPTV (телевизия през интернет протокол), сателитни, цифрови наземни мобилни мрежи или по интернет. Директивата ползва механизъм за улеснено споразумяване на правата – система за наложително групово ръководство – по отношение на услугите за препредаване, предоставяни посредством средства, разнообразни от кабел (напр. по интернет).

С разпоредбите се реализира и правна сигурност за предаването на радио- и телевизионни стратегии посредством директно въвеждане, с цел да се подсигурява, че носителите на права получават съответно заплащане, когато техните творби се употребяват в стратегии, излъчени посредством директно въвеждане.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР