Нора СТОИЧКОВАКогато нещата се объркат, когато ситуацията се усложни до

...
Нора СТОИЧКОВАКогато нещата се объркат, когато ситуацията се усложни до
Коментари Харесай

Разум трябва

Нора СТОИЧКОВА

Когато нещата се объркат, когато обстановката се усложни до неспособност, а страната се окаже в тупик, единственото, което може да ни извади, е здравият разсъдък. Емоциите настрани, само че, в случай че би трябвало да отидем на избори в този момент, в действителност ще се окажем в ролята на политически идиоти. Политическият безпорядък в никакъв случай нищо не е решил, единствено е обслужвал политическата инженерия, която реди оперативни комбинации и мероприятия по свалянето на кабинета и разтурването на Народното събрание.
Тук основният въпрос е кому е нужно това? Нужно е на тези, чиито незаконни схеми за преразпределение на бюджетните остатъци бяха в ход в последното десетилетие. Нужно е и на някои нови политически обединения, мераклии за власт и публични поръчки. Именно на тази менажерия й би трябвало чинно държавно управление и услужливи министри.
Едва ли някой има подозрение, че извънредно прочувствените реакции в Има Такъв Народ, довели до овакантяване на обединението, държавното управление и на финала - отцепването на група депутати от новата групировка, наливат вода в мелницата на тези субекти, заседнали от десетилетия в сенчестата страна на политиката.
Няма по какъв начин да повярваме и на публично декларираното от Слави Трифонов, че повода за отдръпването им е въпросът " Македония ".

Този претекст, още един неведнъж и със необичайно кресчендо в изявлението му от неделя, по-скоро провокира съмнение. Тъй като държавното управление по този начин и не отстъпи от формалната позиция на България по въпроса.
Кокалът на раздора е заровен на друго място и скоро ще се разбере тъкмо къде. Онези 3,6 милиарда лева, които някои чакат от бюджета за строителство на пътища и безкрайни поправки на дупките в асфалта, са единствено върхът на айсберга.
Кому беше нужна тази мощна и неоправдана страст?
Кому беше нужно в четвъртък на бюджетна комисия Има Такъв Народ да се съюзи демонстративно с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " " за " актуализацията на така наречен дребни бюджети на ДОО и НЗОК, само че против актуализацията на огромния бюджет? В ГЕРБ потвърдиха, че не знаят, в Има Такъв Народ - няма по какъв начин да знаят, само че Движение за права и свободи белким не знаят, че поддръжката за дребните бюджети не значи нищо, без да бъде утвърден огромният бюджет, откъдето отива сериозна част от прехвърлянията на държавни пари за пенсиите и за НЗОК?
Знаят, несъмнено. Но за тях няма игра, когато те персонално не дърпат конците на държавното управление.
И в този момент, няколко дни по-късно след разиграванията в бюджетна комисия, на икономическа комисия въпросната актуализация мина като бързия трен, за 10-15 минути. Гладко и без кавги, с гласовете на Има Такъв Народ. Що за циркове поносим да се разиграват пред очите ни?
Най-дразнещото е, че всички тези игрички са на гърба на елементарните хора, които чакат малко по-високи пенсии и заплати, че да вържат двата края. Докато някои мераклии за повече власт си губят времето в политическия покер и бленуват предварителни избори.
Прав е Драгомир Стойнев - този, който желае избори в този момент, е политически глупак. Важно е този път да избегнем клопката, с цел да минем през мътните и бързи води мокри, само че невредими.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР