Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще

...
Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: Правителство с първия мандат ще бъде определено като правителство на ГЕРБ

" Каквото и да бъде държавното управление с първия мандат, то ще бъде несъмнено като държавно управление на ГЕРБ - без значение каква е обединението и какви специалисти ще бъдат поставени вътре. За хората отговорността напълно ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде министър председател, той ще носи персонално цялата отговорност ".

Това мнение изрече пред БНР политологът доцент Стойчо Стойчев.

Той посочи обаче, че държавно управление с мандат и отговорност на ГЕРБ ще зависи от съдружни сътрудници. ГЕРБ не е в положение сега да управлява болшинството в Народното събрание, изясни политологът. И добави:

" Като едно съдружно държавно управление, колкото и да е устойчиво, от него постоянно би трябвало да чакаме, че е малко евентуално да си изкара цялостния мандат. /.../ Продължителността на едно такова ръководство зависи значително от способността на партиите, които го образуват, да влязат в справедливи и съответни съдружни връзки и диалози, а не опити за надхитряне и надцакване, каквито бяха тези във формата на сглобката ".

Според него е допустимо да се откри и трети участник в възможен кабинет с ГЕРБ и Движение за права и свободи. По-малките партии са заинтригувани да няма предварителни парламентарни избори прекомерно скоро, тъй като тогава опцията да влязат още веднъж в Народното събрание е дребна, изясни изказванието си доцент Стойчев. Като дребни партии в Народното събрание той уточни Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и " Величие ":

" Възможно е дребна партия да гласоподава за кабинет и състав на държавно управление, без да влиза официално в коалиция с аргумента, че това е добре за страната, че другояче неустойчивостта ще бъде пагубна и така нататък

В предаването " Неделя 150 " анализаторът Мирослав Мурджов предвижда, че ще има държавно управление. Той се съгласи също, че дребните обединения са ключът към разрешаването на поддръжката. Но добави:

" Има доста огромна възможност част от разгромената коалиция - някогашните съдружни сътрудници на Борисов в предходното ръководство - ПП-ДБ, също да се включат по някакъв метод - било през специалисти, било като обособени персони. Такъв развой не трябва да изключваме и не трябва да подценяваме тази опция ".

" Енергията за смяна беше използвана от едни хора, които не съумяха да трансформират в това число и себе си ", акцентира Мурджов по адрес на ПП-ДБ. По думите му техният избирателен резултат е тотална загуба и то освен на персонално доверие към тях, а загуба на доверие на българите към цялата политическа класа и партии. Според него това е доста обезпокоителен детайл.

Доц. Стойчев добави, че в случай че ПП-ДБ желае да оцелее, те би трябвало да бъдат безапелационна съпротива.

Според Мирослав Мурджов на този стадий ясната и единствена съпротива е " Възраждане ". По думите му измежду другите политически субекти се следи " раздвояване на личността ".

Той акцентира тежкото положение на Българска социалистическа партия след изборите: " Бъдещето на левицата мисля, че е по-важната част за тях, в случай че желаят да оцеляват, в сравнение с да бъдат или да не бъдат съпротива или да вземат участие или не в ръководство ".

Анализаторът счита, че в Българска социалистическа партия би трябвало да протече възстановителен развой, тъй като лявомислещите хора в България чакат да чуят други послания. Докато не бъде открита формулата на идеологизацията на лявото пространство, нищо положително не чака левите хора в България и те няма да има за кой да гласоподават, безапелационен е той.

Двамата анализатори сложиха въпроса с потребността от актуализиране на изборните описи. Според доцент Стойчев в случай че това се направи, ще се види, че изборната интензивност е много по-висока. Мирослав Мурджов добави като проблем интензивността на партиите и предлаганото от тях на гласоподавателите:

" Политическите процеси с изчистването на описите минава през съгласие на политическите партии ".

Той уточни, че огромното предизвикателство пред идващото държавно управление ще е да позволи действителните проблеми на хората. Ако не бъдат дадени рецептите за проблематичните обстановки, това държавно управление още веднъж ще затъне в същите проблеми, като предходните, предвижда Мурджов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР