Нито една от 30-те най-големи банки в света не е

...
Нито една от 30-те най-големи банки в света не е
Коментари Харесай

Най-големите банки неглижират ядрената енергия в зелените си инвестиции

Нито една от 30-те най-големи банки в света не е присъединила категорично нуклеарната сила в критериите си за издаване на зелени облигации или облигации, свързани с устойчивото развиване, показват откриватели в четвъртък. Това се случва макар решението на Европейски Съюз от предходната година, с което тя беше избрана като устойчива.    Миналата година Европейският съюз реши да включи нуклеарните електроцентрали в листата си с вложения, които могат да бъдат обозначени и предлагани на пазара като зелени, напомня Reuters. Този ход имаше за цел да насочи вложителите към щадящи климата технологии, само че раздели страните от Европейски Съюз, които не са съгласни с екологичните качества на атомната сила.    Според разбор на Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет до момента банките не са последвали образеца на Европейски Съюз със лични правила за зелените облигации. В изследването са прегледани 30-те банки, считани за редовно значими от Съвета за финансова непоклатимост.   

От тях 17 категорично са изключили нуклеарната сила от своите рамки за зелено финансиране, 12 са имали рамки, в които не е наранена нуклеарната сила, а една няма такава рамка, споделят откривателите. 
Собственият стандарт за зелени облигации на Европейски Съюз включва нуклеарната сила. Но изключването ѝ от рамката на банките би могло да ограничи достъпа на бранша до бързо възходящия запас от капитал за устойчиви начинания.    Емитирането на зелени облигации доближи рекордно високи стойности в международен мащаб както през първото, по този начин и през второто тримесечие на 2023 година, сочат данни на Refinitiv, представени от осведомителната организация.    Съавторът на проучването Мат Боуен изяснява, че е сюрпризиран, че нуклеарната сила е толкоз постоянно изключвана от насоките за зелено финансиране на банките, като се има поради нейният евентуален принос в битката с изменението на климата. Тя не създава нездравословни за климата излъчвания на CO2, както го вършат изкопаемите горива като петрол и газ, само че създава радиоактивни боклуци.   

Държави като Германия и Австрия се опълчват на този енергиен източник и лобираха против решението на Европейски Съюз да го дефинира като " зелен ", като се позоваха на опасения, свързани с обезвреждането на отпадъците, евентуалния риск от повреди и огромното закъснение на последните нуклеарни планове. 
Международната организация по енергетика (МАЕ) от своя страна декларира, че международният нуклеарен потенциал ще би трябвало да се удвои до 2050 година, в случай че светът желае да реализира нулеви чисти излъчвания до този период.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР