Илън Мъск, главен изпълнителен директор на SpaceX и Tesla и

...
Илън Мъск, главен изпълнителен директор на SpaceX и Tesla и
Коментари Харесай

Илън Мъск заяви, че шахът ще бъде „решен“ до 10 години – това предизвика възмущение в общността

Илън Мъск, основен изпълнителен шеф на SpaceX и Tesla и притежател на обществената мрежа X изрази мнение, че шахматът ще бъде изцяло „ решен “ в границите на идващите 10 години, тъкмо както се случи с шашките. Изказването провокира остри реакции от страна на водещи гросмайстори и членове на шахматната общественост.

Мъск и преди е заявявал, че съгласно него шахматът е „ прекомерно елементарен, с цел да бъде потребен в действителния живот “ и е подлагал на критика някогашния международен първенец Гари Каспаров, наричайки го „ глупак “.

Неотдавнашното изказване на Мъск идва откакто той разгласява фотография на устройство, което един консуматор на обществените мрежи свърза с непотвърдени клюки, че американският гросмайстор Ханс Нийман е употребявал секс играчка, с цел да мами в игрите. Мъск разяснява това, като съобщи, че в случай че американецът в действителност е употребявал такова устройство, то той „ заслужава да завоюва най-малко един път. “

Комисията за почтена игра на Световната шахматна федерация (FIDE) не откри доказателства, че Нийман е мамил в игрите лице в лице.

Постът на Мъск

„ Компютрите са толкоз по-добри от хората в шаха, че това е неуместно. Предвиждам, че до 10 години шахматът ще бъде изцяло решен както стана с шашките. “

добави Мъск

Генералният шеф на FIDE Емил Сутовски съобщи:

„ Шахматните придвижвания не са напреднали доста през последните няколко години. Дори задачата за решение на всички позиции с 9 фигури не е изпълнена. Ще са нужни години, с цел да се обзет 10 фигури, а те са 32. Компютрите са доста по-добри от хората от 20 години, само че решение на шахматно равнище не следва “.

Треньорът Петер Хайне Нилсен, който е работил с Вишванатан Ананд и Магнус Карлсен, се съгласи с Мъcк във връзка с техническия аспект.

„ От практическа позиция шахматът е покрай решение. Компютърът ще даде доста прецизен отговор на всеки рационален въпрос. Вече няма огромни „ загадки “. “

заяви Нилсен

Бившият международен първенец Владимир Крамник добави:

„ В прочут смисъл съм склонен, че компютърът е „ задоволително цялостен “, с цел да разбере съвсем всичко за играта. Но надпреварите „ човек против човек “ ще останат забавни за публиката, в случай че намерим метод да отстраняваме помощта на компютрите по време на партиите. Обществеността ще се интересува от това кой от двамата играчи ще се окаже по-умен “.

заяви Крамник

Мъск и преди се е сблъсквал с Каспаров, като е твърдял, че Каспаров е „ съвсем толкоз добър в шаха, колкото и моят iPhone, само че другояче е глупак “. Мъск също по този начин е заявявал, че е играл шах като дете, само че го е намирал за „ прекомерно елементарен за действителния живот “.

Тези изявления не престават да провокират разногласия и разгорещени полемики както измежду феновете на шахмата, по този начин и измежду експертите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР