Ниска безработица, стотици хиляди свободни места - годините на подем

...
Ниска безработица, стотици хиляди свободни места - годините на подем
Коментари Харесай

Бум на трудовия пазар: В Полша трескаво търсят работна ръка

Ниска безработица, стотици хиляди свободни места - годините на напредък усилиха трудовата претовареност в Полша. Дори пандемията от ковид не приключи това удобно развиване. Навсякъде в страната се търсят фрагменти.

Дългогодишният стопански подем в Полша прекатурна нещата на трудовия пазар: страната бе с един от най-високите проценти на безработни в Европа, само че съумя да го сведе до най-малко - сега е сред три и четири %. Пандемията съвсем не внесе промени в това отношение, въпреки че мнозина изгубиха работата си около локдауна. „ Явно обаче са съумели някак да се оправят, тъй като през юни още веднъж имаше 300 000 незаети работни места “, показва Ана Виха от полския Съюз на организациите по труда.

„ Полските работодатели не се опасяват и гледат с оптимизъм в бъдещето “, споделя Виха. Нещо повече. „ Навсякъде липсва работна ръка – в Познан, в Гданск, във Варшава, Краков и Вроцлав има двойно повече разгласи за работа, в сравнение с през 2019 година. Най-много работна ръка се търси в огромните градове. “

Статистиката не обгръща всички

Ако все пак няколкостотин хиляди души в Полша са безработни, то се дължи на незадоволителната им подготовка. А действителният брой даже може да е по-голям от формалния – помощите за безработни са ниски и мнозина въобще не се записват. Който загуби работата си, получава поддръжка от фамилията си, отпътува за чужбина или някак се оправя самичък, заради което и остава отвън статистиката.

Много по-показателна е квотата на хората с трудова претовареност. В това отношение Полша дълго време бе на едно от по-задните места в Европа, до момента в който в този момент е доста по-напред – над две трети от работоспособните поляци имат работа.

Същевременно обаче се откроява проблем, за който специалистите предизвестяват от дълго време: неналичието на квалифицирана работна ръка, която в един миг би могла да възпре положителното развиване на стопанската система. В резултат на всеобщата емиграция на младежи след присъединението към Европейски Съюз и ниската раждаемост Полша е на път да се трансформира в една от най-бързо застаряващите народи в Европа, предизвестява един икономист.

Гастарбайтерите са от Украйна, само че и от напълно далечни страни

Подходящи претенденти за работа се намират главно в армията от стотици хиляди украински гастарбайтери, които обаче имат опция да работят единствено краткотрайно – за не повече от 6 месеца в годината. „ За да се запълни демографската празнота, имаме потребност от най-малко 100 000 души, които да идват в страната ни за година и то чак до 2050-та “, споделя икономистката Соня Бухолц. „ А това не е допустимо нито в политически, нито в обществен проект. Затова би трябвало най-малкото да се опитаме да се възползваме от капацитета на наличните стопански мигранти, от които над половината в този момент си намират работа, която е надалеч под опциите им. “

„ Работници, подготвени да работят на три смени, в Полша съвсем не се намират “, оплаква се на собствен ред един швейцарски бизнесмен, чието дружество създава кабели в Полша. Той е наел 10 филипинки, а през това време посредническите компании не престават да търсят нови фрагменти – в това число в Непал и Бангладеш, написа „ Нойе Цюрхер Цайтунг “.

Като цяло обаче полският трудов пазар в действителност е в положително положение, даже и след рецесията с ковид, чиито последици бяха смекчени благодарение на финансови инжекции за изключително засегнатите компании.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР