Никопол - селище в някогашна Армения, а сега град Коюлхисар

...
Никопол - селище в някогашна Армения, а сега град Коюлхисар
Коментари Харесай

Източен римски император избил 45 християни мъченици

Никопол - населено място в тогавашна Армения, а в този момент град Коюлхисар в провинция Сивас, Турция - бил мястото на мъченическата гибел на 45 християни, които приели вярата в Иисус Христос и макар гоненията не склонили да се откажат от нея и да се върнат към езическите божества. На днешния ден църквата си напомня Леонтий, Маврикий, Даниил, Антоний, Александър и още 40 доблестни мъже, отличаващи се с генезис, обучение и благодетелен живот. Те потърпевши в 319 година при ръководството на източния съимператор Лициний.

През 313 година той дружно с Константин Велики подписал Медиоланския едикт, с който християнството било прието за " разрешена вяра " и по този начин официално спрели гоненията. Но роденият на Балканите Лициний като твърдоглав богохулник доста скоро още веднъж почнал да преследва християните, тъй като бил в спор със западния съимператор Константин, по чието предложение бил публикуван едиктът за веротърпимост.

Жертва на тази преднамерена свирепост станали и никополските християни. Те не чакали да ги търсят и залавят, а сами декларирали пред управляващите, че са почитатели на Христос и не се опасяват от гонения и мъчения, даже и живота си биха дали за своя Спасител. Тогава всички тези 45 души били оковани в стоманени вериги и затворени в тюрма. Там грубо ги изтезавали, само че мъчениците твърдо понасяли всичко. Накрая им отрязали ръцете и краката, изгорили телата им в клада и по-късно захвърлили костите им в река Лик. Други християни скрито ги събрали и погребали. По-късно на същото място построили черква в чест на мъчениците.

В този ден се празнува и паметта на преподобния Антоний Печорски, прочут подвижник (X-XI век). Той първо отишъл на Атон, където дълги години живял като аскет, а като се завърнал, основал край Киев известната Киевопечорска лавра.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР