Нидерландия възнамерява да участва в доставката на системи за противовъздушна

...
Нидерландия възнамерява да участва в доставката на системи за противовъздушна
Коментари Харесай

И Нидерландия планира да се присъедини към доставката на ПРО системи "Patriot"

Нидерландия има намерение да взе участие в доставката на системи за противовъздушна и противоракетна защита Patriot на Украйна, сподели министър председателят Марк Рюте. Той сподели това в Съединени американски щати на среща с президента Джо Байдън, видеото беше оповестено от американската телевизия C-SPAN.
 
Рюте напомни, че Нидерландия е решила да похарчи към $2,5 милиарда през 2023 година в поддръжка на Украйна. " Възнамеряваме да се присъединим към това, което вие и Германия вършиме по плана Patriot, противовъздушната защита. Мисля, че е значимо да се присъединим към това ", сподели Рюте.
 
Той добави, че през днешния ден е разговарял по тематиката и с немския канцлер Олаф Шолц. Рюте загатна ракетния удар на руснаците по Днепър на 14 януари, отбелязвайки, че " ужасните фотоси " от мястото на нещастието и гибелта на почтени хора " укрепват още повече решимостта да останем с Украйна ".
 
Той благодари на Съединени американски щати за лидерската роля в оказването на помощ на Украйна да се опълчи на съветската експанзия. Премиерът на Нидерландия не посочи дали страната му ще даде на Украйна спомагателни системи Patriot или ще помогне по някакъв метод на Германия и Съединени американски щати.
 
Рюте беседва по телефона с украинския президент Володимир Зеленски на 16 януари. След този диалог Зеленски благодари на Холандия " за готовността им да продължат да работят за подсилване на украинската противовъздушна защита ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР