Словашкият премиер Роберт Фицо е на косъм от смъртта два

...
Словашкият премиер Роберт Фицо е на косъм от смъртта два
Коментари Харесай

Виктор Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Словашкият министър председател Роберт Фицо е на косъм от гибелта два дни след опита за ликвидиране, който провокира шокови талази в Европа. Това съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан пред публичното радио, съобщи Ройтерс.

" Молим се за премиера и поддържаме Словакия. Пожелаваме му бързо възобновяване и завръщане на работа. Роберт Фицо е сред живота и гибелта “, съобщи Орбан.

Вчера вицепремиерът на Словакия Роберт Калиняк заяви, че министър председателят на страната е в тежко положение и е прекомерно рано да се каже дали ще се възвърне.

 Вариант 15 се падна на матурата по български език 2 мин. Вариант 15 се падна на матурата по български език  Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта, с която се е движил служебният автомобил 3 мин. Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта, с която се е движил служебният автомобил  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 2 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото 3 мин. Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото  В мощ влиза новата възбрана за експорт на инсулините и антибиотиците 1 мин. В мощ влиза новата възбрана за експорт на инсулините и антибиотиците  Вариант 15 се падна на матурата по български език 2 мин. Вариант 15 се падна на матурата по български език  Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта, с която се е движил служебният автомобил 3 мин. Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта, с която се е движил служебният автомобил  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 2 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото 3 мин. Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото  В мощ влиза новата възбрана за експорт на инсулините и антибиотиците 1 мин. В мощ влиза новата възбрана за експорт на инсулините и антибиотиците

Опитът за ликвидиране на министър-председателя Роберт Фицо провокира потрес в цяла Европа.

Покушението беше първият по-голям опит за ликвидиране на европейски политически водач от повече от 20 години и провокира интернационално наказание. Политически анализатори и законодатели настояват, че това е разкрило все по-нестабилния и поляризиран политически климат както в Словакия, по този начин и в цяла Европа, означи Ройтерс.

„ Има секунди, в които министър председателят на Словакия е безусловно самичък “, уточни някогашният шеф на българската Национална работа за защита

" За страдание към момента не мога да кажа, че печелим или че прогнозата е позитивна, тъй като степента на пострадванията, породени от четирите огнестрелни рани, е толкоз огромна, че на организма все по този начин ще бъде мъчно да реагира ", съобщи Калиняк.

   View this post on Instagram

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок уточни стрелецът, на който полицията повдигна обвиняване в опит за ликвидиране, е работил самичък, а преди този момент е взел участие в антиправителствени митинги.

Има арестуван за опита за атентат, цялото държавно управление е евакуирано

Снимка: Ройтерс

" Това е вълк единак, който се е радикализирал в интервала след президентските “, съобщи Ещок.

Заподозреният е показал като причина за нападението политиката на държавното управление във връзка с Украйна и проектите му да реформира публичната телевизия и да отстрани специфичната прокуратура, добави словашкият вътрешен министър.

Операцията му е траяла няколко часа

Снимка: Ройтерс

Мириам Лапуникова, директорката на Университетската болница " Ф. Д. Рузвелт " в Банска Бистрица, където е признат Фицо, съобщи, че 59-годишният министър-председател е претърпял петчасова интервенция с два екипа за лекуване на голям брой огнестрелни рани.

" Към този миг положението му е нормализирано, само че в действителност е доста съществено, той ще бъде в интензивното поделение ", сподели тя пред публицисти.

Следете развиването на тематиката в нашия онлайн репортаж

По-късно съдружникът на Фицо и новоизбран президент на Словакия Петер Пелегрини сподели, че е съумял да беседва за малко с премиера в болничното заведение.

Снимка: Ройтерс

" Той е в положение да приказва, само че единствено няколко фрази, защото е доста изтощен, тъй като приема някои медикаменти ", сподели той пред публицисти.

Словашкият президент Зузана Чапутова прикани към усмиряване на политическото напрежение. На собствен ред Пелегрини прикани партиите в Словакия да преустановят или да смекчат пропагандата си за изборите за Европейски парламент идващия месец.

" Ако има нещо, от което народът на Словакия се нуждае незабавно през днешния ден, то това е най-малко главен консенсус и единение сред политическите представители на словашките жители ", сподели Пелегрини, който завоюва изборите през април.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР