Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който се подготвя за бъдещ

...
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който се подготвя за бъдещ
Коментари Харесай

Мицкоски: Ще използвам термина Македония - мое човешко право е как да наричам страната си

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който се приготвя за предстоящ министър председател на Република Северна Македония, прикани Гърция, в случай че счита, че има нарушаване на Преспанския контракт, „ да се обърне към интернационалния съд ” и там да се сблъскат причините на едната и на другата страна.

„ Оценявам, че ВМРО-ДПМНЕ, както и държавното управление (в Гърция), ръководено от „ Нова народна власт “, имат своя позиция във връзка с Преспанския контракт, никой от нас не го харесва. Но за разлика от там (в Гърция), тук (в Република Северна Македония) Преспанският контракт е част от македонската конституция и закони. Много пъти сме казвали, че това е действителност “, съобщи Мицкоски, представен от Българска телеграфна агенция.

Новоизбраният президент на Северна Македония Гордана Силяновска отхвърли по време на клетвата си да произнесе конституционното име на страната си, а точно Република Северна Македония.

 Вариант 15 се падна на матурата по български език 2 мин. Вариант 15 се падна на матурата по български език  Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта, с която се е движил служебният автомобил 3 мин. Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта, с която се е движил служебният автомобил  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 2 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Лукаш Ондерчанин: Има страхове в Словакия, че държавното управление може да наложи ограничавания върху свободата на словото 3 мин. Лукаш Ондерчанин: Има страхове в Словакия, че държавното управление може да наложи ограничавания върху свободата на словото  В мощ влиза новата възбрана за експорт на инсулините и антибиотиците 1 мин. В мощ влиза новата възбрана за експорт на инсулините и антибиотиците  Вариант 15 се падна на матурата по български език 2 мин. Вариант 15 се падна на матурата по български език  Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта, с която се е движил служебният автомобил 3 мин. Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта, с която се е движил служебният автомобил  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 2 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Лукаш Ондерчанин: Има страхове в Словакия, че държавното управление може да наложи ограничавания върху свободата на словото 3 мин. Лукаш Ондерчанин: Има страхове в Словакия, че държавното управление може да наложи ограничавания върху свободата на словото  В мощ влиза новата възбрана за експорт на инсулините и антибиотиците 1 мин. В мощ влиза новата възбрана за експорт на инсулините и антибиотиците

За това по какъв начин самият той и бъдещото държавно управление на Република Северна Македония ще действат, Мицкоски отговори, че „ връзката сред институциите остава в сходство със закона ”, само че е негово главно човешко право по какъв начин да назовава страната.

Снимка: БГНЕС

Гръцкият дипломат е напуснал церемонията по встъпване в служба на Гордана Силяновска-Давкова

„ И до момента в който върша изказвания и се обръщам към вас - публицистите, и чакам, че това ще бъде държанието и на президента Силяновска, аз ще употребявам термините Македония и македонски, тъй като, съгласно нашето пояснение на Договора от Преспа, по този начин ние не го нарушаваме “, съобщи Мицкоски.

Снимка: БГНЕС

Гръцки политик скъса в Народното събрание Преспанския контракт със Северна Македония

 „ Използвам опцията да насочва обръщение към нашите другари в Гърция - дано спрем със заканите и обструкциите и връщането към предишното, дано гледаме напред към бъдещето “, добави още той.

Новият държавен глава употребява в клетвата си единствено името „ Македония “

 „ Ако считат, че сме нарушили Преспанския контракт, има интернационален съд, могат да стартират дело и ще сблъскаме причините си. Не бих желал да се стигне до там. Призовавам за другарски и добросъседски отношение ", уточни Мицкоски.

Министърът на правораздаването влезе в конфликт с Гордана Силяновска-Давкова

 Той добави, че ВМРО-ДПМНЕ „ няма да повтори грешките от предишното ” и не има намерение  да трансформира имена на автомагистрали, летища или да строи монументи. 

Едно изявление от преди 12 години и едно изявление в този момент - ето какво се промени за това време

 „ Искаме единствено протоколът за икономическо съдействие сред двете страни да бъде утвърден. Каня гръцки компании да влагат в Македония и македонски компании да влагат в Гърция. Така сътрудниците би трябвало да си сътрудничат, желая да видя подобен тип съдействие. За страдание няма втори късмет за първо усещане, а за жалост първото усещане от нашата съседка беше, че  вместо поздравления за безапелационния успех и на ВМРО-ДПМНЕ, и на Силяновска - видяхме проявление на политически мускули. За страдание повече от записаното в контракта от Преспа е приложено тук в Македония, а от това, което виждаме в южната ни съседка, трите съществени неща, които те трябваше да изпълнят, за жалост не са приключени ", сподели още Мицкоски.

Той изрази очакване в близко бъдеще да се срещне с гръцкия министър председател и да разиска съдействието в региона на стопанската система, туризма, образованието.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР