Неумолима поредица от кризи хвана уязвимите хаитяни в цикъл на

...
Неумолима поредица от кризи хвана уязвимите хаитяни в цикъл на
Коментари Харесай

Катастрофални нива на глад в Хаити

Неумолима поредност от рецесии хвана уязвимите хаитяни в цикъл на възходящо обезсърчение, без достъп до храна, гориво, пазари, работни места и публични услуги, което докара страната до застой, предизвестяват от Организацията по издръжка и земеделие на Организацията на обединените народи (ФАО) и Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации. Гладът доближи пагубни равнища, или най-високото равнище, 5 по интегрираната подредба на етапа на продоволствената сигурност (IPC), в някой от кварталите на столицата Порт-о-Пренс.

Според последния разбор на IPC рекорден брой от 4,7 милиона души сега са изправени пред изострен апетит (IPC 3 и по-високо ниво), в това число 1,8 милиона души във фаза на изключителна обстановка (IPC 4) и за първи път в Хаити 19 000 души са в положение на пагубна фаза (IPC 5).

Кварталът Сите Солей е очевидец на обезпокоително повишаване на продоволствената неустановеност в продължение на три години. В момента 65 % от популацията, изключително най-бедните и най-уязвимите, са в положение на висока продоволствена неустановеност, като 5 % от тях имат незабавна потребност от филантропична помощ. Нарасналото принуждение в Сите Солей, с въоръжени групи, борещи се за надзор над региона, значи, че жителите са изгубили достъп до своята работа, пазари, здравни и услуги по прехраната. Много от тях са били принудени да избягат или да се скрият в домовете си.

Продоволствената сигурност също е траяла да се утежнява в селските региони, като няколко от тях са минали от рецесия (IPC 3) към фаза на изключителна обстановка (IPC 4). Загубите на реколтата заради под междинните превалявания и опустошителното земетресение през 2021 година са измежду шоковете, които утежниха изискванията.

„ Световната стратегия по прехраната е дружно с народа на Хаити – обслужвайки уязвимите и помагайки на най-бедните. Ние сме тук, с цел да подсигуряваме, че учениците получават питателна храна всеки ден, фамилиите посрещат главните си потребности от храна и общностите са овластени “, сподели Жан-Мартин Бауер, шеф на програмата в Хаити.

Според Хосе Луис Фернандес Филгейрас, представител на ФАО в Хаити, решението е да се помогне на хаитяните да създават по-добра, по-питателна храна, с цел да запазят поминъка и бъдещето си, изключително в подтекста на влошаваща се хранителна рецесия. " Усилията за активизиране на запаси би трябвало да бъдат увеличени, с цел да се укрепи устойчивостта на семействата, ориентирани към незабавна хранителна помощ и да се усили тяхната автономия ", счита той.

Ръстът на цените се трансформира в точка на възпламеняване

Години наред естествените бедствия и политическите разтърсвания нанасяха щета на хаитяните, които към този момент изпитваха недостиг както в селските, по този начин и в градските региони. Началото на световната продоволствена рецесия, с възходящите цени на храните и горивата, докара до възходящи цивилен безредици, които хвърлиха Хаити в безпорядък, изцяло парализирайки икономическите действия и превоза.

Кошницата с съществени храни е недостъпна за доста хаитяни. Инфлацията възлиза на удивителните 33 %, а цената на бензина се е удвоила. Ситуацията в допълнение се утежнява от скорошна зараза от холера и неналичието на портативна вода, което евентуално ще тласне повече хора на ръба на оцеляването.

Фокус върху даването на решения, които построяват резистентност

Въпреки нестабилната обстановка със сигурността в Порт-о-Пренс, Световната стратегия по прехраната даде незабавна помощ на повече от 100 000 души в столичния регион през 2022 година Фокусът на програмата остава върху укрепването на националната обществена отбрана и продоволствените системи, които са от главно значение за напъните за възобновяване на страната и дълготрайното развиване. Дейностите за генериране на приходи, като свързване на дребни фермери с локалните пазари, решения за понижаване на риска от бедствия на равнище общественост и програмата за учебно хранене на Световната стратегия по прехраната работят за овластяване на общностите. През 2021 година програмата доближи 1,3 милиона души, а през 2022 година възнамерява да доближи 1,7 милиона хаитяни. През идващите шест месеца Световната стратегия по прехраната изисква 105 милиона $ за реакция при рецесия и за справяне с първопричините и подсилване на устойчивостта на Хаити.

ФАО дава незабавна помощ за прехранване на дребни уязвими аграрни семейства. По време на есенния селскостопански сезон, започващ този месец, организацията има за цел да доближи до близо 70 000 души с пари за работа, помощ за произвеждане на хранителни култури, помощ за развъждане на кози и птици и поддръжка за предпазване и обработка на храни за стратегии за хранене в учебно заведение. ФАО незабавно се нуждае от към 33 милиона $ за подкрепяне на повече от 470 000 от най-уязвимите хора. Организацията има за цел да разшири мащаба на интервенциите си в Хаити от 560 000 души, набелязани през 2022 година, до 876 000 души през 2023 година, съответстващи на хората във фаза 3 (криза) и 4 (извънредна ситуация) на IPC в южните селски региони на страната.

Докато организациите не престават да работят в Хаити, доколкото обстановката със сигурността разрешава, нарасналата неустановеност, насилието и неналичието на гориво попречват филантропичните интервенции, които са сериозни за най-уязвимите хаитяни. Организацията на обединените народи и нейните сътрудници напомнят смисъла на зачитането на филантропичните правила на човечност, индиферентност, безпристрастност и самостоятелност, с цел да се подсигурява, че поддръжката ще доближи до хаитяните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР