Несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, затрудняващ бизнеса. Това отчете

...
Несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, затрудняващ бизнеса. Това отчете
Коментари Харесай

Подобрен бизнес климат отчете НСИ, но и липса на оптимизъм

Несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, объркващ бизнеса. Това регистрира Национален статистически институт, при последното изследване на стопанската обстановка в страната.

Констатирано е усъвършенстване на бизнес климата през март във всички следени браншове - индустрия, строителство, услуги, търговия на дребно и усъвършенстване на икономическата обстановка за трети следващ месец. Липсват обаче оптимистични упования, поради несигурността.

Общият индикатор на бизнес климата нараства през март с 2,1 пункта по отношение на февруари, когато се увеличи с 1,8 пункта, съобщи БНР. По този метод индикаторът на стопанската обстановка възобнови своя отскок от рекордните дъна през предишния март и април (по време на първия пандемичен локдаун), когато показателят на бизнес климата се срина трагично с близо 50 пункта. През април 2020 година той се приближи на едвам 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година, когато беше в действие финансово-икономическата рецесия след ръководството на кабинета " Виденов ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Общият показател на цените на производител през януари 2021 година...

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, нараства през март с 2,1 пункта след стабилизация през февруари, като последната анкета на Национален статистически институт регистрира усъвършенстване на оценките и упованията на промишлените бизнесмени за бизнес положението на техните предприятия. Според тях през последния месец има известно ускорение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с нараснали упования за индустриалната интензивно през идващите три месеца.

Основен фактор, затрудняващи развиването на този бранш, продължава да бъдат обвързван с несигурната икономическа среда, следван от незадоволителното търсене от страната и чужбина.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
42.8% от предприятията показват, че през януари 2021 година са имали понижение в приходите от продажби н...

По отношение на продажните цени промишлените мениджъри не чакат покачване през идващите три месеца.

През март 2021 година индикаторът " бизнес климат " нараства с 3,8 пункта след покачване с 3,6 пункта през февруари, като подобрението е вследствие на по-оптимистични оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положение на техните предприятия. Последната анкета на Национален статистически институт записва нарастване на получените нови строителни поръчки през последния месец, като бизнесмените в бранша регистрира удобни прогнози за активността на бранша през идващите три месеца.

Основната спънка за развиването на активността в бранша е несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора други, като през март обаче се вижда намаляване на отрицателното им въздействие.

По отношение на продажните цени болшинството строителни бизнесмени чакат те да запазят нивото си през идващите три месеца, демонстрира последната анкета на Национален статистически институт.

През март съставният индикатор " бизнес климат в " нараства с 1,7 пункта след стабилизация през предходния месец. Подобрението на настройките в бранша се дължи на удобните оценки на търговците на дребно за бизнес положението на техните предприятия. Позитивни са и мненията им по отношение на размера на продажбите през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца.

Според търговците на дребно главните спънки за развиването на активността в бранша са свързани с несигурната икономическа среда, посочена от 64,3% от търговците, следвана от конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене.

Относно продажните цени в бранша са регистрирани известни упования за нарастване, въпреки по-голямата част от търговците на дребно да плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

Съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " пък нараства през март с 2,7 пункта след скок с 5,3 пункта през февруари, основно заради по-благоприятните оценки и упования на стопанските ръководители за бизнес положението на предприятията. Последната анкета на Национален статистически институт записва и усъвършенстване на мненията на ръководителите по отношение на търсенето на услуги през идващите три месеца.

И в този бранш несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, объркващ бизнеса, следван от факторът " други ", от незадоволителното търсене на услуги и от конкуренцията в сектора.

Преобладаващата част от мениджърите в областта на услугите плануват цените да запазят своето ниво през идващите три месеца.

Трябва да се има поради, че продължаващото възстановяване на стопанската обстановка в нашата страна е в миг, когато бяха въведени нови по-строги ограничаващи мери, целящи да се ограничи разпространяването на трета вълна на коронавирусната пандемия.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР