Необходима е пауза на преговорите за съживяване на ядрената сделка

...
Необходима е пауза на преговорите за съживяване на ядрената сделка
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Необходима е пауза на ядрените преговори с Иран


Необходима е пауза на договарянията за възкръсване на нуклеарната договорка с Иран, съобщи през днешния ден висшият представител по въпросите на сигурността и външните работи на Европейски Съюз, откакто Русия в последния миг е предявила претенции, които са сложили нови трудности пред постигането на съглашение, съобщи ДПА.

" Необходима е пауза в договарянията във Виена поради външни фактори. Финализираният текст на процедура е подготвен и е подложен на масата ", разяснява Борел. 

Преди седмица Русия е поискала гаранции, че западните наказания, свързани с нашествието в Украйна, няма да попречат на икономическите и военни връзки сред Иран и Русия.

Съединени американски щати и европейските страни са отхвърлили концепцията и са декларирали, че тя няма нищо общо със съживяването на нуклеарната договорка от 2015 година

Постигнато е съглашение Съединени американски щати да вдигнат глобите, наложени против Иран. В подмяна на това Ислямската република още веднъж съществено ще ограничи нуклеарната си стратегия, с цел да се предотврати създаването на нуклеарни оръжия.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс през вчерашния ден сподели, че към момента би трябвало да бъдат позволени някои проблеми - което е индикация, че съветската позиция не е единствената спънка пред реализиране на съглашение, отбелязва ДПА.

В разговорите  по иранската нуклеарна стратегия вземат участие представители от Китай, Франция, Германия, Русия, Англия, Европейски Съюз и Иран.

Европейски Съюз е главен медиатор в договарянията сред Съединени американски щати и Иран, които се водят във Виена с спирания от април 2021 година

Иранската страна се е съгласила с нуждата за пауза на договарянията във Виена, съобщи ТАСС, базирайки се на известие в " Туитър " на иранския формален представител Саид Хатибзаде.

" Паузата на договарянията във Виена може да стане подтик за разрешаването на всички оставащи въпроси в навечерието на окончателното завръщане на масата за договаряния ", означи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР