Неговият радиус на Бор е 1741 пъти по-малък от радиуса

...
Неговият радиус на Бор е 1741 пъти по-малък от радиуса
Коментари Харесай

Tauonium: учените прогнозират откриването на нов вид атом

Неговият радиус на Бор е 1741 пъти по-малък от радиуса на водорода, което дава опция да се ревизират основите на квантовата механика.

Преди време се считаше, че водородният атом е най-простият атом в природата, състоящ се от безструктурен електрон и структуриран протон. С напредването на проучванията обаче учените откриха по-опростен вид атом, състоящ се от безструктурни електрони, мюони или тауони и техните също толкоз безструктурни античастици. Тези атоми са свързани между тях само посредством електромагнитните взаимоотношения и имат по-проста конструкция от водородните атоми. Това открива нов взор върху научните проблеми като квантовата механика, фундаменталната симетричност и гравитацията.

Учени от разнообразни страни допускат вероятното битие на тауоний (tauonium) – неповторимо атомно образувание, състоящо се от тежък тау лептон и неговата античастица антитау. Откриването и проучването на подобен другоземен обект може да бъде същински пробив във физиката на обикновените частици и да даде нов подтик на развиването на фундаменталните теории.

Ключовата характерност на хипотетичния тауоний е дребният радиус на неговата орбита на Бор – единствено 30,4 фемтометра, което е 1741 пъти по-малко от този на елементарния водороден атом. Този незабележим мащаб се дължи на колосалната маса на съставните частици на тауония – към 1,8 GeV. Такива свръхплътни положения откриват невиждани благоприятни условия за пробна инспекция на законите на квантовата механика и квантовата електродинамика в изцяло нов високоенергиен диапазон.

Изследването с новия способ за откриването на тауония е оповестено в списание Science Bulletin. Изследователите оферират да се употребяват данните от колайдера на електрони и позитрони, обединени покрай прага на произвеждане на двойки тауоний. Основната специфичност на метода се състои в избора на събития, при които заредените частици са съпроводени от ненаблюдавани енергийни неутрино. Това дава опция да се дефинират моментите на поява на тауония, освен това с висока акуратност.

Резултатите от предварителните опити демонстрират, че наблюдението на тауония може да бъде доказано с възможност, доста по-висока от общоприетия аршин 5σ, което е мощно доказателство в интерес на неговото битие. Освен това потреблението на същите данни може доста да усъвършенства точността на измерванията на масата на тауонните лептони до равнище 1 keV, което е с два порядъка по-високо от сегашните пробни достижения. Това изобретение може да способства за по-точна инспекция на теорията за електрослабото влияние в границите на Стандартния модел и да даде нов взор към въпросите, свързани с универсалността на лептонните аромати.

Тези вероятности изправят физиците пред нови амбициозни провокации, които се възнамерява да бъдат прегледани в границите на интернационалните планове като Фабриката за Супер Тау-чар в Китай. Тези уреди, работещи на прага на основаване на тауониеви двойки, ще имат за цел да открият тауония и да изяснят масата на тау лептона, което ще бъде забележителен принос към фундаменталната физика.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР