Китайските власти създадоха държавен инвестиционен фонд на стойност 47,5 млрд.

...
Китайските власти създадоха държавен инвестиционен фонд на стойност 47,5 млрд.
Коментари Харесай

Китай създаде държавен фонд на стойност 47,5 млрд. долара в подкрепа на развитието на полупроводниковата индустрия в страната

Китайските управляващи сътвориха държавен капиталов фонд на стойност 47,5 милиарда $, с цел да поддържат развиването на локалната полупроводникова промишленост. Пекин се пробва да реализира самодостатъчност в производството на чипове, защото Съединени американски щати от години се стремят да лимитират този напредък.

Средствата за фонда идват от централното държавно управление, държавните банки и предприятия, в това число Industrial & Commercial Bank of China. Фондът, прочут като Big Fund III, бе регистриран на 24 май.

Проектът акцентира възобновените старания на китайското държавно управление да построи лична полупроводникова промишленост на фона на обтегнатите връзки с Вашингтон. Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън ограничи опциите на Китай да купува модерни чипове и съоръжение за тяхното произвеждане и прикани Нидерландия, Германия, Южна Корея и Япония да затегнат експортните си политики по отношение на Китай.

Акциите на най-големите китайски компании за чипове нарастнаха след оповестяването на фонда. Ценните бумаги на SMIC нарастнаха с 8,1%, а на Hua Hong Semiconductor – с над 10%.

Един от акционерите на Big Fund III е Министерството на финансите на Китай. Акционери станаха и капиталови компании, благосъстоятелност на локалните държавни управления в Пекин и Шънджън. Властите в Шънджън към този момент поддържаха няколко заводи за полупроводници в провинция Гуандун в опит да оказват помощ на Huawei, която беше наранена от наказания.

Съединени американски щати, Европейски Съюз и няколко други страни са вложили близо 81 милиарда $ в основаването на чипове от последващо потомство, което изостря световното опълчване с Китай за превъзходство в региона на чиповете. Законът на Съединени американски щати за чиповете и науката планува 39 милиарда $ под формата на безплатни средства и 75 милиарда $ под формата на заеми.

Първият китайски народен фонд за чипове беше проведен като част от тактиката „ Произведено в Китай 2025 “ (Made in China 2025). През 2019 година Пекин усили фонда над два пъти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР