Не сме свикнали с ограничението на свободата. “Фигаро предлага няколко

...
Не сме свикнали с ограничението на свободата. “Фигаро предлага няколко
Коментари Харесай

Какво да не забравяме в изолация

Не сме привикнали с ограничаването на свободата. “Фигаро ” предлага няколко елементарни хитрини, които могат да оказват помощ за облекчение на натиска и опазване на спокойствието през целия интервал на ограничавания.

Приемете обстановката

Отказът (дори временно) от свободата не е елементарен. „ Минаваме през всички стадии: отказване, яд, меланхолия и най-после приемане “, споделя професорът по обществена логика на психиката Филип Габийе. Първите стадии са бързи, само че последващите лишават повече време. „ Важно е да останете фокусирани върху сегашното, да живеете всеки ден и да не си представяте най-лошото “, споделя Селин Тран, психиатър и психотерапевт. Между другото, това е една от дилемите на медитацията, която тя предлага да вършиме най-малко няколко минути дневно в тиха стая, с цел да „ дишате и да овладеете страстите “.

Запазете навиците си

Ако живеете сами или без дете, има прелъщение да спите по-дълго заран. Дори при отдалечена работа концепцията за отсрочване на ставането в избран час наподобява примамлива. Но може да ни навреди в дълготраен проект. Уикендите са нужни за облекчение на насъбрания през седмицата стрес и в случай че ги „ разтегнем “, променяйки навиците си, това последователно може да изчерпи всичките ни сили “, споделя Филип Габийе.

Трябва да се придържате към дисциплината. Ставайте и си лягайте едновременно като в работни дни. Сутрин се обличайте и се занимавайте със себе си (душ, бръснене или лек грим), като че ли нищо не се е случило. “Рутината ни успокоява, дава ни чувство за надзор ”, изяснява Селин Тран. „ Имаме потребност от това, с цел да се противопоставим на новата обстановка, която неизбежно предизвиква стрес. “ Това важи и за дребните деца, за които домашното обучение става част от подобен график.

Сдържайте се

Когато човек живее със съседи или родственици, през интервала на изолираност става по-трудно сдържането на фрустрацията. Захвърлена кърпичка, мръсна чиния… Лошите привички на всеки незабавно стартират да работят на нашите нерви, което води до изблик на яд. „ През първата седмица всички се сближават един с различен и по тази причина би трябвало да приказваме постоянно и искрено, тъй че всеки да може да се приспособява, без да навреди на другите “, споделя Филип Габийе.

Същото важи и за безпокойството. „ Може да се изрази на глас, само че не трябва да го изливате прекомерно доста върху сътрудник или деца, с цел да не ги болестите прочувствено “, акцентира Селин Тран. Според Филип Габийе, за облекчаването на напрежението ще помогне писането на дневник с бележки за всичко, което ни тормози.

Общувайте доста, само че онлайн

Принудителната самотност се отразява на положението на духа. „ Поддържането на връзка със фамилията и приятелите е жизненоважно “, споделя Селин Тран. SMS, позвънявания, видеоразговори… В актуалната епоха на Wi-Fi и 4G имате всички средства за контакти и даже за възобновяване на остарели връзки. „ Един от приятелите ми по време на интервал на възобновяване сформира лист на остарели познати и употребява времето, с цел да ги потърси. В резултат на това той съумя да възвърне връзките в два от три случая ”, споделя Филип Габийе.

Алтруизмът също може да се окаже избавителен. Отидете да пазарувате за комшия или напишете писмо до здравната сестра с думи на признателност – всичко това ще ви помогне да поддържате връзка. „ Трябва да се върнем към такива съществени полезности като взаимопомощ и съчувствие, с цел да облекчим личните си премеждия “, споделя Селин Тран.

Планирайте бъдещи събития

Но защо да приказваме на стълбището или посредством видеовръзка? „ Въпреки че това е мъчно, диалозите не би трябвало да зациклят върху ковид, тъй като това единствено ще ускори страховете ни и няма да ги облекчи “, предлага Селин Тран. По-добре е да отворите календар и да обсъдите бъдещи рождени дни, летни ваканции или най-малко съботно отиване на кино.
Намерете нови занимания
Към 19 март във Франция са регистрирани 11 000 случая на коронавирусна зараза. Това сигурно е значима информация, само че тя способства за разпространяването на психозата. Филип Габийе не предлага да седите пред екрана повече от 20 минути. „ Трябва да намерим други източници на наслаждение, да се научим да дишаме “, предлага той. Говорим за най-малко минимална физическа, приложна (рисуване, готвене, градинарство) и интелектуална интензивност (четене, проучване на нов език или свирене на музикален инструмент). Бъдете сигурни,че когато рестриктивните мерки бъдат отстранени, ще бъде задоволително да погледнете през прозореца, с цел да разберете това.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР