Не само домакинствата, а и малките и средни фирми, могат

...
Не само домакинствата, а и малките и средни фирми, могат
Коментари Харесай

И малките компании могат да преминат на регулирания пазар на ток

Не единствено семействата, а и дребните и междинни компании, могат да заплащат за ток по контролирани, а не по пазарни цени. Това гласи нов правилник на Европейския съюз, който е оповестен в Официалния вестник на Европейски Съюз. Но страните членки имат опция сами да изберат посредством какви ограничения да оказват помощ на крайните консуматори на електрическа енергия поради високите цени.

В претекстовете към регламента на Европейски Съюз е записано, че сега според Директива 2019/944 на Европейски Съюз, контролираните цени за тока са вероятни за семейства и микропредприятия, а също по този начин за енергийно небогати и уязвими клиенти. Тези контролирани цени даже могат да бъдат под себестойността за произвеждане на електрическата енергия. Но при актуалното извънредно повишаване на цените на електрическата енергия, наборът от ограничения, с които държавите-членки разполагат в поддръжка на потребителите, би трябвало краткотрайно да бъде уголемен посредством даване на опция за разширение на контролираните цени и за дребни и междинни предприятия, написа в претекстовете към регламента. Дали обаче всяка страна членка ще се възползва от тази опция е нейно решение.

В България от предходния постоянен кабинет и от служебното държавно управление лансираха концепцията да има две цени на тока за бита, като над избран предел на ползване семействата да заплащат електрическата енергия по пазарни цени. Но до момента не са предложили дребните компании да употребяват на ниска цена тока като семействата.

В новия правилник на Европейски Съюз е записано, че битовите консуматори и дребните и междинни компании краткотрайно може да употребяват електрическа енергия на цени под себестойност, които всяка страна членка има опция сама да дефинира. Но в случай, че са спазени няколко условия. Основното е ниската цена да важи за лимитирано ползване и да има тласък за понижаване на потреблението. Брюксел не е сложил таван до какво ползване хората могат да заплащат тока на ниски цени. От служебното държавно управление лансираха концепцията ниските цени на тока за семействата да важат до 300 киловатчаса през лятото и 800 киловатчаса през зимата. Така обаче доста по-високи сметки за тока биха получили фамилиите, които употребяват бойлер. А в случай че домакинство се отоплява на ток, сметките биха нарастнали в пъти. Вместо да предложат предел на ползване, който да отбрани всички семейства, които нямат басейн, от Министерството на енергетиката оповестиха, че се отхвърлят от въвеждането на две цени.

В квалифицирания от предходния постоянен кабинет на Кирил Петков План за възобновяване и резистентност България е поела ангажимент семействата да излязат на свободния пазар на ток на два стадия - от 2023 година и 2025 година В директивата 2019/944 на Европейски Съюз обаче няма последна дата, до която семействата би трябвало да минат на свободния пазар на ток. В директивата написа, че до 2025 година страните членки би трябвало да рапортуват на Брюксел по какъв начин дефинират контролираните цени, както и тези цени да са над себестойността за производството на електрическа енергия. След това би трябвало да бъде направена оценка на разпоредбите за установяване на цените на тока и чак по-късно, в случай че е належащо, да бъде призната последна дата, до която семействата да са на контролирани цени. А България като страна член на Европейски Съюз би могла да договаря дали такава дата да бъде одобрявана.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР