Назначаването на първия служебен кабинет от Президента на Република България

...
Назначаването на първия служебен кабинет от Президента на Република България
Коментари Харесай

Институтът за пътна безопасност излезе със становище за инхаус договорите

Назначаването на първия длъжностен кабинет от Президента на Република България на 12 май 2021 година докара до голям брой инспекции във връзка с построяването на автомагистрала (АМ) „ Хемус “. Общото сред всички бе, че откриват заобикаляне на Закона за публичните поръчките (ЗОП) от страна на страната в лицето на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). По създание нарушаването се корени в метода на възлагане на осъществяването на строителството на „ Автомагистрали “ ЕАД, посредством вътрешно възлагане (инхаус), като по този метод се заобикаля задължението за оповестяване на конкурс по реда на Закон за обществените поръчки за избор на реализатор.

В края на предходната година бяха осъществени заплащания по тези контракти за десетки милиони лв. с оправданието, че Министерство на регионалното развитие е било сложено в капан от ГЕРБ. Този по този начин наименуван капан беше оголен преди повече от шест месеца от служебното държавно управление. Необяснимо е държанието на постоянното държавно управление и неспособността им да не влизат в капан явен за цялото общество.

Целта на този вид поръчки е да се спестят време и старания от страна на страната и нейните органи за облекчаване на съответни публични потребности с обществени средства, за които страната следва да има построен личен потенциал под формата на държавни предприятия или нарочни търговски сдружения. Условията и редът възлагане са разказани в член 14, алинея 1, т. 5 – 7 от Закон за обществените поръчки.

В проблема към построяването на Автомагистрала „ Хемус “ в месеците от назначението на първия длъжностен кабинет на Стефан Янев до неговия втори кабинет, за обществото стана ясно, че сдружението „ Автомагистрали “ ЕАД не е било способно, посредством потребление на личните си запаси, да извърши градежа на половинвековната фантазия на милиони български жители, живели и живеещи на север от Стара планина. За доказване на своите благоприятни условия обаче сдружението е сключило голям брой контракти за наем на техника и закупуване на материали, с което видимо да извърши условието на Закон за обществените поръчки – да потвърди съществуване на опция за осъществяване. В хода на инспекциите и отправените обвинявания свое мнение даде и управлението на сдружението, с което недвусмислено съобщи, че в никакъв случай не са имали подобен потенциал и не са заявили неговото фактическо съществуване – „ от „ АВТОМАГИСТРАЛИ “ ЕАД са изпратени писма, с които се уведомява АПИ, че сдружението има подготвеност да обезпечи нужните запаси (лични и наети), за осъществяване дейностите, които ще бъдат предоставени “. Съгласно изнесените данни и методическите инструкции на издадени от Агенцията за публичните поръчки (АОП) на 09.07.2021 година, може да се заключи, че за „ Автомагистрали “ ЕАД е зародило задължението по член 14, алинея 7 от Закон за обществените поръчки, да разпореди дейностите на подизпълнители посредством конкурс.

Въпреки изложените дотук обстоятелства, които водят до съществуването на нарушаване, от страна на Министерство на регионалното развитие или „ Автомагистрали “ ЕАД не е последвало осъществяване на техните законови отговорности, защото при започване на 2022 година бе оповестено, че незаконосъобразните контракти се извършват. В отговор министър Гроздан Караджов[1] съобщи, че „ Инхаус договорите за строителството на автомагистрала „ Хемус “, подписани от предходното постоянно държавно управление на ГЕРБ, са противозаконни. Това не е подготовка, а юридически разбор, в това число на правната дирекция на Министерството на районното развиване и благоустройството. Инхаус процедурите са или оскъдни, или унищожаеми, по което юристите към момента спорят. Оттам е противоречивият юридически резултат дали са унищожаеми или са били оскъдни през цялото време “. За нас още веднъж е необяснима невъзможността на целия държавен уред да отбрани публичния интерес и то за разноски в размер на над 1 милиарда лева С тези дейности на Министерство на регионалното развитие може да се каже, че по един видимо закономерен метод се употребява една изначално незаконосъобразна процедура. На процедура изначалното престъпление при започване на една процедура влече същата по степен незаконност във всички следващи дейности на административния орган, до момента в който той или съда не приключи неизпълнението на закона.

Правната трудност на проблема в реалност е висока, защото е казус при използване на една непозната до скоро процедура. Във всеки случай, не може да приемем, че протакането и неналичието на изясненост по тематиката и лицата, които са ангажирани с нейното изясняване, могат да оказват помощ. По скоро се обслужват стопански ползи разнообразни от публичния.

В същото време прекратяването на договорите по „ инхаус “ от страна на АПИ не води автоматизирано до преустановяване на договорите за доставка на материали и наем на техника, подписани от възложителя /респективно наемателя/ „ АВТОМАГИСТРАЛИ “ ЕАД с неговите снабдители и наемодатели. В същите контракти няма уговорка за тяхното преустановяване в следствие от прекратяването на „ инхаус “ договорите от страна на АПИ.

При прекратяването на „ инхаус “ договорите, подписани сред АПИ и „ АВТОМАГИСТРАЛИ “ ЕАД, поражда основателният въпрос по какъв начин ще се възстановят от контрагентите платените по договорите задатъци на „ АВТОМАГИСТРАЛИ “ ЕАД. И отговорът е, че няма да бъдат възобновени, тъй като в договорите сред възложителя „ АВТОМАГИСТРАЛИ “ ЕАД и неговите контрагенти съществуват редица обвързващи клаузи, за неизпълнението на които възложителят носи съответната отговорност. Също по този начин гаранции за положително осъществяване на изпълнените обекти липсват заради невъзможността контрагенти да носят гаранционна отговорност за положително осъществяване по контракти за доставка на материали и наем на техника. По този метод „ Автомагистрали “ ЕАД поема гаранционната отговорност за изграждащите се “инхаус” обекти, без да има такава опция.

Изложените нагоре причини са в интерес на мнението, че „ АВТОМАГИСТРАЛИ “ ЕАД следва да уреди връзките си с сдруженията, сключили контракти, като трансформира същите посредством сключването на съглашения за справедлива новация на към този момент настоящите контракти, с които съглашения, предметът, надлежно правата и отговорностите на страните, ще бъдат променени и трансформирани в контракти за строителство. От друга страна, сдружението би трябвало да резервира към този момент изпълненото по подписаните контракти, като за задачата е належащо същите контракти да бъдат новирани, като се добави техния предмет и съответните права и отговорности на страните. По този метод ще бъде избегнат и риска от искания за неустойки и вреди от страна на контрагентите. За реализирането на това предложение е належащо Народното събрание да одобри умишлен акт, въз основа на който „ Автомагистрали “ ЕАД да подписа контракти за подизпълнение със съответните сдружения, които да урегулират връзките на „ Автомагистрали “ ЕАД и техните контрагенти. Това решение ще обезпечи продължение градежа на Автомагистрала „ Хемус “ и пътя „ Видин-Ботевград “, което е от голямо национално значение и касае позитивното икономическо развиване на цяла Северна България.

Възниква въпроса за какво повече от два месеца при постоянно държавно управление и настоящо Народно заседание този проблем не е решен и продължава да се проучва? Отговорът е следният: или държавното управление желае да влезе в клопката, подложен им от ГЕРБ и да продължат схемата, или няма задоволителна подготвеност да се реши този проблем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР