В произвеждания досега шоколад се използват какови зърна и пулп.

...
В произвеждания досега шоколад се използват какови зърна и пулп.
Коментари Харесай

Добра новина за любителите на шоколада – може да бъде по-здравословен

В създавания до момента шоколад се употребяват какови зърна и пулп. Но учени от Технологичния университет в Цюрих (ETH) са разкрили, че вместо пула и част от добавяната гранулирана захар, може да се употребява вътрешното покритие на какаовата шушулка, или така наречен ендокарп.

Когато става въпрос за толкоз издирван артикул като шоколада, замяната на съставки просто би трябвало да бъде незабележима. Новата рецепта, реализирана след доста проби и неточности, е резултат на дълга серия лаборатони опити, осъщкествени от учените в ETH,стартиращата компания KОА и швейцарския производител на шоколад Felchlin.

Съвместният екип счита, че техният шоколад ще съдържа до 10% по-малко добавена захар. Въвеждането на какаовия ендокарп в рецептата води и до по-високо наличие на фибри и понижен % наситени мазнини.

Новата формула е по-щадяща за околната среда, защото употребява част от растението, която другояче се изхвърля, само че има и различен стопански резултат: „ Фермерите ще могат да продават освен какаовите зърна,...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР