Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев заедно с хиляди

...
Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев заедно с хиляди
Коментари Харесай

Областният управител поведе празничното шествие по случай 24 май

Областният шеф на Пловдив инж. Илия Зюмбилев дружно с хиляди възпитаници, учители, публични лица и посетители се включиха в празничното шествие по случай Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.
Прочетете още
Пловдив е  градът, в който празникът на Светите братя е празнуван за първи път през 1851г. на 11 май (стар стил). Честването е по самодейност на Найден Геров, създател на първото учебно заведение, което носи името „ Св. св. Кирил и Методий ". Именно там започва и събитието на площад " 11 май ", където е ситуиран паметникът на Светите братя.

В Актовата зала на гимназията бе церемонията по удостояването с " Почетна значка на град Пловдив " на близо 40 заслужили учители, шефове и други педагогичен експерти от пловдивските учебни заведения и детски градини и награждаване с грамота на млади учители.  

Празнична литургия в храм " Св. Св. Кирил и Методий ", бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в наличието на жители, публични лица и посетители.

Сред формалните посетители бяха и началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова, зам.-кметът по “Дигитализация, европейски политики, бизнес развиване и образование “ Владимир Темелков, ръководителят на Общински съвет Пловдив Атанас Узунов, военачалник майор Явор Матеев, районни кметове и заместник-кметове, общински съветници и други.

Празнично слово пред паметника произнесе кметът на Пловдив Костадин Димитров, поставиха се венци и цветя пред паметника на Светите братя, след което се даде старт на общоградското шествие предвождано от мажоретен състав при СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, Духов оркестър „ Пловдив “ и знаменна група от ХГ „ Св. св. Кирил и Методий “.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР