Най-малкото международно българско летище в Горна Оряховица отново попадна в

...
Най-малкото международно българско летище в Горна Оряховица отново попадна в
Коментари Харесай

Държавата чисти Летище Горна Оряховица от ненужни активи

Най-малкото интернационално българско летище в Горна Оряховица още веднъж попадна в полезрението на вложителите.

Правителството реши да предложи на Народното събрание да се утвърди приватизацията на парцел, представляващ обособена част от имуществото на "Летище Горна Оряховица ", чийто оператор е държавната компания "Летище Горна Оряховица " ЕАД.

Предложеният за продажба неподвижен парцел е със застроена повърхност от 176.59 кв. м и се намира в град Горна Оряховица. Той не е нужен за активността на летището, а поддръжката му е обвързвана с неоправдани разноски. "Летище Горна Оряховица " ЕООД ползва ограничения за повишение на приходите, които включват продажба на неоперативни активи с отпаднала нужда. С продажбата на неоперативни активи, към които спада и препоръчаният парцел, в допълнение ще се усилят приходите и ще се намалят разноските за стопанисването им.

"Летище Горна Оряховица " е ситуирано покрай град Горна Оряховица, който е и най-големият жп център в северна България. Разполага с една писта за политане и кацане с дължина 2450 метра. То е в Централна Северна България и отстои на равни дистанции до огромните административни центрове - София, Варна, Русе, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Бургас.
Летището е построено в непосредствена непосредственост до остарялата българска столица - град Велико Търново - на 12 километра, и основава положителни условия за развиването на бизнеса в района и на туризма.
"Летище Горна Оряховица " е лицензиран летищен оператор, извършващ следните действия: наземно администриране и контрол, обслужване на пасажери, обслужване на багажи, обслужване на товари и поща, обслужване на въздухоплавателни средства на перон, обслужване на въздухоплавателни средства и обслужване с горива и масла.

"Летище Горна Оряховица " разполага с пет самолетни стоянки. На перона могат да бъдат паркирани самолети от вида на Боинг 737 и Ан 12, Ил 76, A 320.

Летището не обслужва постоянни линии, а единствено обособени товарни и чартърни полети. През годините имаше проекти за отдаването на летището под концесия дружно с "Летище Русе ", само че решението за това е отлагано неколкократно. Говореше се и за американски вложители.

Летището е отдадено от кабинета "Борисов 2 " през 2016 година на концесия на консорциума "Гражданско летище Г. Оряховица 2016 ", в който вземат участие две български компании. "Кристална вода " АД, което държи 95% от капитала се управлява от компанията "Кей Ар Консулт ", косвено обвързвана с Румен Гайтански - Вълка и кардиохирурга проф. Генчо Начев. Държавната "Летище Горна Оряховица " ЕООД, чийто принципал е Минисстерството на превоза, пък държи останалите 5 %. Концесията е за период от 35 година и планува инвестиция от 32 млн.лева, включително 22 400 000 лв. за първите четири години от периода на концесията. Договорът планува модернизиране на летището и развиване на опциите му за приемане на интернационалните и вътрешни полети.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР