Най-голямата и тежка граблива птица в Европа- черен лешояд- се

...
Най-голямата и тежка граблива птица в Европа- черен лешояд- се
Коментари Харесай

Ще загнезди ли отново черният лешояд в Източните Родопи?

Най-голямата и тежка граблива птица в Европа- черен лешояд- се завърна в българската част на Източните Родопи откакто 17 птици бяха превозени от Испания. Лешоядите бяха краткотрайно настанени в особено построена адаптационна волиера, където ще прекарат идващите няколко месеца. Птиците ще бъдат пуснати назад в дивата природа тази есен. Надеждата на специалистите е, че черния лешояд ще загнезди още веднъж в българската част на Родопите, а в по-далечно бъдеще ще се завърне и в останалите някогашни гнездовища на Балканите и Европа.

Създаването на колония в България ще подкрепи оцеляването на типа на Балканите, защото се чака да има продан на птици с последната оживяла локална колония от към 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите. " Ако колонията се развива добре част от птиците ще се причислят освен към колонията в Гърция, само че и към популациите в Турция и даже в Западна Европа ", споделя Добромир Добрев от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) - основен сътрудник на фондация " По-диви Родопи ". " Колкото повече са птиците, толкоз по-голяма е вероятността връзките сред обособените популации да се възстановят още веднъж. Така се получи с белоглавия лешояд. Това е и нашата вяра ", добавя Добромир. През идващите 10 години към тези птици да бъдат добавени още 6-10 индивида годишно като част от настоящата стратегия за реинтродукция.

В предишното черните лешояди са обитавали съвсем цяла Евразия. Подобно на доста типове лешояди историческият им ареал последователно се свива и фрагментира, заради множеството закани. Част от заплахите, са отравяне, загуба на местообитание, понижаване на хранителната база и произшествия с електропроводи. Негативната наклонност в Европа се трансформира през 80-те години на предишния век. Тогава стартира последователното възобновяване на няколко типа лешояди, на първо време в Испания. Испания може да се похвали със постоянна популация от 2500 гнездящи двойки черни лешояди. От тази популация години наред се правят сполучливи реинтродукции в Пиринеите, планината Севените във Франция и Френските Алпи. През 2018 година лешоядите бяха наново интродуцирани в Стара планина.

" Зелени Балкани ": Отровени са черни лешояди в Котелско

Ценните птици са предпазен тип и подаяние от чужбина

Връщането на лешоядите в Родопите е дългогодишно начинание. То стартира с сполучливите действия за запазване на белоглавите лешояди, които са стартирани още през 90-те години на предишния век и които доведоха до увеличение на числеността на типа от десетина до над 100 двойки. В резултат от дългогодишните старания за премахването на заканите за лешоядите, през днешния ден Източните Родопите са подготвени за завръщането и на черния лешояд.

Сред дълга подготовка пристигна време за идването на първите птици от Испания. Птиците са получени от испанската неправителствена организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona), която от години работи за спасяването и рехабилитацията на потърпевши диви птици. GREFA даде общо 17 черни лешояди, 4 от които са размножавани в центъра, а останалите 13 са диви птици, които са били избавени и лекувани след произшествия. Тяхното 3300-километрово пътешестване през съвсем цяла Европа лиши три дни. To приключи откакто птиците бяха деликатно пренесени в самостоятелни кутии за транспорт и превозени до скрито място в далечен ъгъл на Родопите.

През идващите няколко месеца деветте мъжки и осем женски птици ще населяват и ще хранят в особено построена волиера за акомодация. През това време птиците би трябвало да свикнат с новия си дом и обграждане. Волиера е ситуирана на било с панорама към заобикалящите гори, където са издигнати изкуствени гнезда върху дъбови и борови дървета. Черните лешоядите гнездят на колонии, от време на време на скали, само че най-често на дървета. Целта е тези изкуствени гнезда да възпроизведат естествена колония и да насърчат птиците да останат в региона. Гнездата съставляват големи структури с размерите на двойно легло, построено от клони.
 7 мишелова полетяха в небето край Кремиковския манастир
7 мишелова полетяха в небето край Кремиковския манастир

Някои птици са били подложени на интервенция, други са имали луксация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР