Най-добрите времена в историята да си бил жив – топ

...
Най-добрите времена в историята да си бил жив – топ
Коментари Харесай

Най-добрите времена в историята да си бил жив – топ 10

Най-добрите времена в историята да си бил жив – топ 10 ранглиста . Обикновено сме склонни да се фокусираме единствено върху тъмните и ужасни елементи от историята, макар че не всичко е неприятно. Сред всички войни, заболявания и други нещастия в историята е имало и много времена на невиждан мир и разцвет. Те от време на време се назовават „ златен век “ от историците, когато културите по света са постигнали нови висоти в науката, медицината, литературата, стопанската система, философията и куп други области.

10. От 14-ти до 16-ти век, Мали

Тимбукту е основан като сезонен търговски лагер на южния завършек на пустинята Сахара някъде през 12-ти век. Бъдещият град е осигурявал метод на западноафриканските царства да търгуват с богатите на сол царства на изток и оттатък. До началото на 1300 година, когато е анексиран от Малийската империя, Тимбукту към този момент се е трансформирал в най-важния търговски център в Западна Африка. Според една именита приказка градът бил извънредно богат на злато. И че когато императорът Манса Муса дарил куп злато на Египет през 1324 година, цените на благородния метал в цялата страна се сринали в продължение на 12 години!

Не било единствено благосъстоянието. По време на ръководството на Манса Муса, което почнало през 1312 година, Мали също бил един от най-важните центрове на културата и образованието в африканския ислямски свят. Учени, архитекти, лекари и други специалисти били канени от целия прочут свят. В своят пик градът можел да приюти повече от 25 000 студенти, с над 800 000 ръкописа , съхранявани в архивите му. Този интервал продължава почти до края на 16-ти век, когато Тимбукту е окупиран от марокански сили.

9. Новото царство, Древен Египет – най-хубавите времена в историята

Новото царство на Египет е интервал сред 16-ти и 11-ти век пр.н.е. Тази съвсем 500-годишна епоха се помни като най-проспериращото време в историята на античния Египет . Тогава фараоните, принадлежащи към династии 18, 19 и 20, трансформирали египетското царство в най-напредналата цивилизация на античния свят .

Този напредък бил задвижван от голям брой фактори. Докато плодородната делта на река Нил осигурявала богат източник на храна и други естествени запаси, златните мини в нубийската пустиня създали фараоните невъобразимо богати. Това минало към останалата част от египетското общество под формата на обширни архитектурни планове. А точно храмове и гробници, защото египетската архитектура станала по-сложна от всеки път.

Това било и времето когато Египет достигнал върха на своето териториално уголемение. Както посредством завоевания, по този начин и посредством дипломация от към този момент известни фараони като Тутанкамон , Рамзес II и Хатшепсут .

8. Династия Тан, Китай

Китайската династия Тан наследява династията Суй при започване на 7-ми век. Под нейно ръководство Китай доближава върха на своето териториално и културно въздействие в района. А това продължава повече от три века – до рухването на династията през 907 година сл. Хр. Това е една от най-великите цивилизации на своето време, известна нашироко със своите етнически разнородни и космополитни градски селища. През седми и осми век доста китайски градове се трансформирали в огромни, оживени метрополиси. Столицата Чанан бил най-населеният град в света в своя пик, с население от над един милион поданици.

В епохата на Тан има доста огромни достижения в области като изкуство, литература, архитектура, градоустройство и доста други. Тогава в Китай за първи път е изобретен печатът на дървени блокове, който дава на учени и мислители нов метод за произвеждане и разпространяване на познания. Този интервал е изключително незабравим поради приноса си към античната китайска лирика, изключително по време на ръководството на император Сюандзун, който основава обособена институция, отдадена на поезията, наречена Академия на литературата.

7. Пакс Романа, Древен Рим – най-хубавите времена в историята

Пакс Романа – или „ римският мир “ – е интервал на релативно успокоение в целия римски свят. Започвайки с ръководството на Август Цезар през 27 година прочие н. е. и завършвайки със гибелта на Марк Аврелий през 180 година прочие н. е., тези два века трансформирали относително дребната римска република в една от най-големите империи в историята . Въпреки бурните ранни години от ръководството на Август, Рим просперира неимоверно през това време, поставяйки началото на епоха на мир и разцвет за доста от своите жители, изключително в столицата.

През това време империята доближава своя териториален връх с население от над 70 милиона души. Римските учени създали нов прогрес в разнообразни области, изключително в архитектурата и градската инфраструктура. През цялата територия е построена комплицирана мрежа от пътища и акведукти, което в допълнение ускорява търговията сред отдалечените провинции.

Въпреки че е противоречиво дали това е било положително време за всички поданици – защото империята към момента е минала през голям брой спорове в граничните си райони през това време – интервалът Пакс Романа като цяло бил мирна епоха за множеството жители. Той завършил ненадейно със гибелта на император Марк Аврелий, последвано от пагубното ръководство на сина му Комод.

6. Империя Гупта, Индия

Империята Гупта е индуистка империя, учредена през 320 година сл. Хр., след съвсем пет века на безпорядък и борби сред по-малки царства и княжества в цяла Индия. Първият държател на Гупта, Чандрагупта I , я разширил в ужасно геополитическо образувание, разпростряло се в обширни елементи от Северна, Източна и Централна Индия.

От основаването си до рухването си през 6-ти век, интервалът на Гупта остава връхна точка в историята на индийската цивилизация. Това е времето, когато е създадена актуалната десетична бройна система (сега известна като арабски цифри). Също по този начин били открити други фундаментални открития на мислители като Арябхата и Сушрута. Индийската архитектура също доближава нови висоти през това време, защото владетелите на Гупта – изключително Чандрагупта II – поръчват солидни дворци и храмове в цялата империя.

5. След Втората международна война, Съединени американски щати – най-хубавите времена в историята

Когато Втората международна война завършва през 1945 година, Америка се оказа в извънредно преференциална позиция. Докато предвоенни сили като Англия и Франция лежали в руини, с огромна част от разрушено население, стопанската система на Съединени американски щати била на път да преживее едни от най-продуктивните си години в историята.

Също от време на време прочут като Златната епоха на капитализма , това е интервал на бърз напредък и реиндустриализация в цялата страна, изключително в западните и югозападните щати. Градове като Лос Анджелис, Хюстън, Албакърки, Финикс и други се разрастват бързо, защото от ден на ден и повече американци се реалокират от гъсто обитаемоте градски региони към предградията. Това е с помощта на по-високите заплати и стандарт на живот.

През това време били подхванати солидни инфраструктурни планове, като Закона за автомагистралите от 1956 година, (били издигнати близо 40 000 благи пътища и автомагистрали, с цел да свържат разнообразни елементи на страната). Брутният народен артикул повишен от 200 милиарда $ през 1940 година до 500 милиарда $ през 1960 година в този интервал. Американският служащ се преместил на висококвалифицирана работа, основана на услуги.

4. Златният век на исляма

Златният век на исляма стартира през 8-ми век с основаването на Абасидския халифат. Съсредоточени в столицата Багдад, ислямските учени – финансирани и подкрепяни от халифа – създали доста фундаментални открития в региона на науката, технологиите, медицината, теологията, войната и други. Въз основа на познания от антични култури като Индия, Китай и Гърция, доста от тези открития ще положат основата за научната гражданска война в Европа.

За страдание, всичко това ненадейно свършва през 1258 година, когато Бахдад е високомерен и брутално разграбен от монголските сили през 1258 година, като по-голямата част от популацията му е убито от мечовете на монголците. Изчезват Къщата на мъдростта или Голямата библиотека на Багдад , където стотици хиляди ръкописи били изгорени или хвърлени в реката.

3. 5-ти век, Атина – най-хубавите времена в историята

Златният век на Атина продължава съвсем през целия 5-ти век прочие н. е., изключително по време на ръководството на Перикъл от почти 461 до 429 година прочие н. е. Тогава Атина била единствено един от многото градове-държави в Гърция, ръководещ съюз от повече от дузина други страни, наименуван Атическа морска лига . В реалност тя работи повече като атинска империя, в сравнение с като съюз, което прави града по-богат и по-могъщ от всеки път.

През това време атиняните постигнали толкоз доста прогрес в области като философия, просвета, логичност, математика, спектакъл и изкуства, че постоянно се назовават основата на западната народна власт. В математиката атински мислители като Евклид и Питагор излагат първите закони на актуалната геометрия. Драматурзи като Софокъл и Еврипид са живели в Атина по това време, дружно с лекари като Хипократ, философи като Платон и Сократ и историци като Херодот и Тукидид.

2. Тимуридски подем

Династията на Тимуридите е учредена от Тимур. Това е тюрко-монголски пълководец, който превзема и основава голяма империя в Централна Азия и Персия през 14-ти век. Това била златна ера на персийската просвета – от края на 14-ти век до почти началото на 16-ти век. Тогава империята на Тимуридите направила неочакван прогрес в астрономията, архитектурата, поезията, театралните изкуства, металообработването, военните науки и други.

Сега прочут като Тимуридски подем, този интервал е изключително прочут с развиването на техника, известна като персийска дребна живопис. Това е нереален жанр на цветно изкуство, практикуван в градове в Иран и Централна Азия. Калиграфията се развива като обособена форма на изкуство през този интервал. Художници от целия свят се стичат в бързо разрастващите се градове, с цел да практикуват занаята си. Много членове на династията сами са били художници. Те финансирали и насърчавали огромни архитектурни и художествени планове в цялата империя.

1. Италиански подем – най-хубавите времена в историята

Италианският Ренесанс стартира при започване на 15-ти век. С център в Република Флоренция – тогава един от многото настрана ръководени градове-държави на италианския полуостров – този интервал скоро ще стане прочут като зенита на европейските изкуства и науки. Този интервал провокира други ренесанси в страни като Англия, Испания, Франция, Германия и други

До края на 14-ти век Флорентин е значим център на банковата и друга комерсиална активност в Европа. С навлизането на благосъстоянието, тежкият, учреден на труд метод на живот от Средновековието бил сменен от по-индивидуалистичен, по-свободен метод към живота, прочут също като „ хуманизъм “. Богатите флорентински жители към този момент били по-склонни да влагат време и пари в изкуството и културата, което има надълбоко влияние върху флорентинското общество.

Тази смяна в известния мироглед – съчетана с напредъка в технологиите – родила доста изключителни художници, мислители, писатели, учени и инженери в цяла Флоренция. Такива са имена като Филипо Брунелески , Леонардо да Винчи , Галилео Галилей , Микеланджело , Макиавели и други.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР