Навярно не един или двама избиратели са си казали: ГЕРБ

...
Навярно не един или двама избиратели са си казали: ГЕРБ
Коментари Харесай

Йохана Даймел шокира ГЕРБ: Примката около Бойко Борисов се затяга, може да последва обвинение в корупция

Навярно не един или двама гласоподаватели са си споделили: ГЕРБ може да са корумпирани, само че едно корумпирано и въпреки всичко проевропейско държавно управление е за предпочитане пред едно напълно изчезнало държавно управление, разсъждава Йохана Даймел в изявление за „ Дойче веле “.

Дъждовни води: В момента ГЕРБ води с дребна преднина, в Народното събрание вероятно влизат 6 партии. Какво да чакаме оттук насетне?

Йохана Даймел: Няма изразителен победител, разликите са дребни. Разпределението на силите не допуска явен държавен мандат, а това е неприятно. Опасявам се още, че заради смесването на книжен и машинен избор занапред ще има още огромни полемики към пазаруването на гласове. ГЕРБ-СДС активизираха базовия си електорат, само че това не стига за тяхно устойчиво болшинство. Като партия ГЕРБ преди време стартираха с лозунги за битка против корупцията, само че през днешния ден към този момент таман върху тях се сипят обвинявания в корупция. Нека единствено да си спомним за фамозните фотоси с пачките и кюлчетата в спалнята на Бойко Борисов. Постепенно се разбра и какво безхаберие и корупция са царели в пътното строителство.

И все пак ГЕРБ влиза в Народното събрание със устойчиво посланичество. За това съгласно мен има две аргументи. Първо, ГЕРБ имат здрави корени на локална почва и в хода на ръководството си са построили феодални структури, от които зависи икономическото благоденствие в съответната община. Това основава сигурност за локалната стопанска система.

Втората причина е, че в предизборния интервал ГЕРБ съумяха да се показват като фактор на стабилността в едни несигурни времена. Защото измежду хората целеустремено се подклаждаха страхове: от държавен фалит, най-после и от бомби в училищата… И вероятно не един и двама гласоподаватели са си рекли: добре де, ГЕРБ може да са корумпирани, само че едно корумпирано и въпреки всичко проевропейско държавно управление е за предпочитане пред едно несигурно или напълно изчезнало държавно управление.

Движение за права и свободи също откара правилните си гласоподаватели до урните. Въпреки големите обвинявания в корупция, тази партия очевидно си остава избираема за своите турски почитатели. Стабилните резултати на Движение за права и свободи се дължат частично и на гласовете на тези българи от турски генезис, които живеят в Турция.

Много обезпокоително е, че „ Възраждане “ излезе на трето място. Тази радикална и намерено проруска партия завоюва на своя страна освен част от русофилски настроеното население, само че и очевидно откри плодородна почва измежду много хора с своя антизападен роман и с пропагандата против еврото. „ Възраждане “ несъмнено примами такива гласоподаватели, които този път не гласоподаваха са Българска социалистическа партия макар нейната проруска настройка, макар нейната избистрила се национално-консервативна позиция и анти-джендър реториката, тъй като тази партия очевидно не им предложи задоволително очакване против паниките им, против бедността и инфлацията. При Българска социалистическа партия продължи свличането надолу: преди време тя беше водеща партия, в този момент е маргинална.

Дъждовни води: Ще може ли този парламент да сформира държавно управление? И какво държавно управление?

Йохана Даймел: Натискът за сформиране на държавно управление ще бъде доста мощен, само че това ще бъде също толкоз мъчно, колкото и в предходния парламент.

Едно държавно управление на ГЕРБ с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия би било устойчиво, само че ще значи застой. Няма да е ясно дали е проруско или проевропейско, няма да има правосъдна промяна, няма да има битка против корупцията – всичко изначало. Вашият създател Ивайло Дичев вярно приказва за „ постсоциалистически клиентелизъм “. Този клиентелизъм ще продължи да се радва на положително здраве, а на всичкото от горната страна в лицето на Българска социалистическа партия в кабинета ще влезе една намерено проруска партия. Впрочем, гласоподавателите на Движение за права и свободи също биват причислявани по-скоро към проруския лагер.

Малцинствено държавно управление на „ Продължаваме промяната- Демократична България “, толерирано от ГЕРБ, или противоположното – това е мислим вид. Но едно такова държавно управление ще би трябвало всякога да си сглобява нужното болшинство, което ще го направи несигурно.

Коалицията

Една необятна коалиция ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ – това ще бъде едно държавно управление с евроатлантическа ориентировка (от страна на ГЕРБ най-малко формално). За доближаване обаче ще бъде належащо да се преодолеят огромни трудности, в това число позицията на основния прокурор Иван Гешев и политическата роля на Бойко Борисов. Защото ПП-ДБ няма по какъв начин да заобиколят главните условия, сложени по време на огромните митинги. Така излиза, че едни възможни съдружни договаряния ще се окажат доста сложни.

Ако не бъде образувано държавно управление, което е изцяло допустимо, в ръцете на президента Румен Радев ще се концентрира доста власт, а наесен още веднъж ще има парламентарни избори – дружно с локалните. За мен това означа спомагателна ерозия на парламентарната народна власт, тъй като отново ще има служебно държавно управление и отново ще се води криволичеща политика. В всичко това в една страна, която геополитически е доста значима за цяла Европа сега.

Реклама

Дъждовни води: Дали фигурата на Бойко Борисов сега ще се окажа решаващият фактор? Възможно ли е съдружно държавно управление без него? И какво е бъдещето на Борисов по-нататък?

Йохана Даймел: Борисов сподели, че персонално няма да взе участие държавно управление, само че все пак скрито дърпа конците иззад кулисите. Без него една необятна коалиция сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ би била допустима. Пита се обаче какво вършим в такава обстановка с битката против корупцията и със правосъдната промяна – два основни целта за ПП-ДБ.

Защото и сега примката към врата на Борисов към този момент се стяга, казано нагледно: със глобите против неговия някогашен финансов министър Съединени американски щати направиха още една крачка в тази посока.

Без Борисов обаче ГЕРБ ще се разпадне в средносрочна вероятност. Ако си представим един подобен вероятен сюжет за бъдещето, Борисов като нищо може да последва ориста на тогавашния министър председател на Северна Македония Никола Груевски и да попадне под правосъдно обвиняване поради корупция.

Дъждовни води: Преди изборите редица немски медии разясниха обстановката в България по доста сериозен метод – най-много поради структурната корупция, поради непрозрачното дългогодишно ръководство на Борисов, само че и поради поддръжката, която той през всичките тези години получава от Мюнхен, Берлин и Брюксел. Справедливи ли бяха тези мнения? На какво българско държавно управление в този момент се надяват Берлин и Брюксел?

Йохан Даймел: Вярно е, че над Бойко Борисов дълго време имаше разпънат чадър. Неговата партия ГЕРБ в сериозна степен беше подкрепена от фондацията „ Ханс Зайдел “, която е близка до Християнсоциален съюз. А доколкото ГЕРБ членува в ЕНП, за Християндемократически съюз и за Ангела Меркел също беше мъчно да се разгласят против Борисов. Мониторингът на Европейски Съюз по отношение на върховенството на закона в България се оказа хартиен тигър, а политическата интервенция в правораздаването си продължава както до момента.

ГЕРБ управлява огромна част от медиите, а дано да напомня, че на медийния пазар една немска група преди време също изигра много съмнителна роля – ВАЦ. Без правосъдна промяна и без битка против корупцията замразени ще си останат редица значими европейски финансови средства за България.

И въпреки всичко, за разлика от Унгария на Орбан, при ръководството на Борисов България дълго време се държеше партньорски. Борисов се трансформира в проблематичен случай едвам след ветото върху старта на европреговорите със Северна Македония, тъй като това сътвори големи компликации на цялото евроразширяване. Вярно, че това несъгласие първоначално беше вдигнато, само че „ посредством “ на България ние в този момент има едно невиждано преплитане сред двустранни връзки и присъединителен развой. Както Берлин, по този начин и Брюксел чакат в този момент от България да даде принос в общоевропейската политика в региона на външните работи, на сигурността и на евроразширяването, изключително поради на геополитическата рецесия, провокирана от съветската нападателна война против Украйна.

Забележително е, че преди парламентарните избори трима европейски министър председатели – на Белгия, на Естония и на Люксембург – ясно поддържаха обединението ПП-ДБ. Австрия и Нидерландия пък гласоподаваха против приемането на България в Шенген. В горните образци става дума за подсигуряването на външната европейска граница, за незаконната миграция и най-много за правовата страна и битката против корупцията. Тъкмо тези проблеми би трябвало да реши България, и то с една ясна евроатлантическа ориентировка – това се чака от нея.

Дъждовни води: Днес немският канцлер Олаф Шолц е в Букурещ, където ще се срещне и президентката на Молдова Мая Санду. Естествено, всичко това е директно обвързвано с нападението на Русия против Украйна. Дали след тези избори нещо ще се промени в българските позиции към войната? Каква съгласно Вас е ролята на Радев?

Йохана Даймел: 48-то Народно заседание задължи България да окаже военна помощ на Украйна. Радев не може да застане над Народното събрание. Той може би прояви общоевропейско схващане за отговорност или пък се опита да поизлъска своя външнополитически имидж, само че фактът е, че в Европейския съвет не се опълчи против военната помощ за Украйна и подписа решението. Макар че вътрешнополитически той се преценява с проруски настроените прослойки в българското общество и се опълчва против военната помощ, държавното управление на Кирил Петков въпреки всичко съумя да изнесе за Украйна огромни количества оръжие и горива. В България има значими фабрики за муниции по руските стандарти, а оръжейното произвеждане е сериозен стопански фактор за страната – без значение дали това ни харесва или не. България също така членува в НАТО и е черноморска страна – тези две условия придават спомагателна тежест на ролята ѝ като значим фактор за сигурността. Така че България има явен личен интерес да се разгласи срещу съветската експанзия и да помогне на Украйна.

Дъждовни води: Понеже споменахме Молдова. Тази страна се намира под голяма опасност, Русия води там хибридна война, която скоро може да стане и кървава. Приднестровието е под съветски надзор, популацията е разграничено. Мнозина наблюдаващи считат, че и България е в сходно състояние. В един американски тв сериал даже видяхме по какъв начин Русия унищожава българския Черноморски флот и прави прелом в София. Има ли такава заплаха?

Йохана Даймел: Да, тази война усили в допълнение заплахата за оцеляването на Молдова. Все отново България не можем да съпоставяме с Молдова – най-малкото за какво в България няма отцепена територия под съветски надзор. И още: за разлика от Молдова, България членува в Европейски Съюз и в НАТО. Руското въздействие в България минава по политически канали, през стопанската система и енергетиката, само че надалеч не е толкоз надълбоко, колкото в Молдова. Въпреки това би трябвало да бъдем нащрек.

Йохана Даймел е член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа и самостоятелен политически анализатор по тематики, свързани с югоизточноевропейските страни.

Заглавието е на Narod.bg

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР