Националната лозаро-винарска камара, в качеството си на най-голямата и легитимна

...
Националната лозаро-винарска камара, в качеството си на най-голямата и легитимна
Коментари Харесай

НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи

Националната лозаро-винарска камара, в качеството си на най-голямата и законна организация на производителите на лозаро-винарски артикули, остро възразява против опитите на неправителствени сдружения за кадруване в органите на изпълнителната власт и държавните институции.

Подобни опити, в това число и посредством митинги и обществени закани, са били правени неведнъж през годините и ние постоянно сме ги отхвърляли като неприемливи.

Според нас като производители всеки опит за реализиране на политически цели посредством неправителствения бранш и бизнеса разрушава доверието в бранша и води след себе си пагубни последствия за българското лозарство и винарство.

Твърдо заявяваме, че не поддържаме такава форма на влияние против институциите.

Напротив, най-голямата и законна организация на производителите на лозаро-винарски артикули (НЛВК) счита, че това са ултиматуми от нововъзникнали организации, основани с непознати на бранша цели, които се пробват да разрушат естествения инстуционален разговор.

Членовете на НЛВК и на Регионалните лозаро-винарски камари съставляват 90 на 100 от легалните производители в лозаро-винарския отрасъл. Това са дребни, междинни и огромни предприятия, които работят на ярко, обезпечават най-голяма директна и косвена претовареност в бранша и са с максимален принос в осигурителната система и в приходите от директни и косвени налози в държавната хазна.

„ Като единствената национална, приета към този момент близо 20 години, в това число по силата на специфичен закон (ЗВСН) представителна организация за лозаро-винарския отрасъл, постоянно сме се стремили да поддържаме градивен разговор с българските институции и неправителствения бранш за реализиране на най-хубавото за сектора “, съобщи ръководителят на НЛВК Йордан Чорбаджийски.

Настоящият управителен екип в земеделското министерство, в унисон с напъните на предходните държавни управления, демонстира освен нужното равнище на диалогичност, само че и сериозна ангажираност да отбрани оптимално ползите на сектора и да подкрепи неговото опазване и развиване в границите на всички благоприятни условия, планувани в европейската нормативна уредба.

Трябва да се отдаде дължимото на напъните на министерството за усъвършенстването и одобряването на Националния стратегически проект за развиването на земеделието, както и на желанието му за одобряване на дълготрайна тактика за развиване на лозаро-винарския отрасъл на национално ниво.

В резултат на тези старания, доста бяха увеличени и равнищата на подкрепяне посредством държавни помощи в бранша.

Лозаро-винарският бранш фактически е в усложнение, само че това е неприятна наклонност, която се разпростира от повече от две десетилетия. Тя не се дължи единствено на решения от страна на страната, само че и на неспособността на доста от участниците в бранша да се приспособяват към актуалните стопански условия.

Затрудненията в резултат на епидемиологичната и икономическата рецесии, последствията от спора в Украйна са също толкоз безпощадни към нашия отрасъл, както към цялата българска стопанска система. Но основаването на ненужни институционални разтърсвания в сходен интервал е извънредно непродуктивно и може единствено да задълбочи рецесиите. Считаме, че всички проблеми в бранша би трябвало да се вземат решение посредством разговор, посредством който постоянно сме намирали най-хубавите решения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР