Настоятелните опити на президента Доналд Тръмп за диалог с Русия

...
Настоятелните опити на президента Доналд Тръмп за диалог с Русия
Коментари Харесай

Съветниците на Тръмп са все по-скептични към флирта му с Путин

Настоятелните опити на президента Доналд Тръмп за разговор с Русия от ден на ден провокират напрежение сред него и съветниците му по националната сигурност и външната политика. Те от дълго време приканват за по-предпазлив метод в връзките с външния съперник.

За компликациите в взаимната работа на американския държавен глава и старшите му съветници способства и разкритието, че на формалната вечеря на скорошната среща на върха на Г-20 в Германия е имало нескончаем диалог сред него и съветския му сътрудник Владимир Путин. За този диалог, състоял се няколко часа след формалната им двустранна среща, по-рано не беше обявено.

Това провокира безпокойствие в екипа на Тръмп поради склонността на президента на Съединени американски щати да подценява формалния протокол и да насочва другарски жестове към Русия, споделиха двама американски публични източници, както и трима високопоставени задгранични представители. Източниците пожелаха да останат анонимни, защото обсъждаха неща, които са били предмет на персонални диалози.

Все по-очевидни стават дълбоките разлики в американското държавно управление по въпроса кой е най-хубавият метод към Москва на фона на следствията в Съединени американски щати за съветска интервенция в президентските избори. Тръмп неведнъж е поставял под подозрение заключенията на американските разследващи служби, че съветските управляващи са пробвали да наклонят изборите в негова изгода и окачестви изказванията за вероятен скришен сговор сред предизборния си щаб и Русия като " лов на вещици ".

В същото време той настояваше за съдействие сред Москва и Вашингтон по разнообразни въпроси, в това число спора в Сирия. Но някои от старшите му съветници, измежду които този по националната сигурност военачалник Хърбърт Макмастър, предупреждаваха, че на Путин не може да се има доверие. Като политик, който е някогашен офицер от разузнаването, съветският президент е прочут с това, че насочва диалозите по този начин, че да са в негова изгода.

Тримата задгранични публични представители, които са дискутирали тематиката със старши съветници на Тръмп, говореха за прекратени връзки сред американския президент и екипа му или " смесени сигнали " по отношение на Русия, изтъквайки неналичието на ясна политика по въпроса. Това мнение споделиха и американските източници, като единият от тях съобщи, че дипломатите и разследващите служби изпитват

" неразбиране " от метода на президента,

изключително поради съществуването на доказателства за съветска интервенция в изборите. В навечерието на визитата на Тръмп в Германия Макмастър изразил пред задгранични представители неодобрението си към възприетия от президента курс. В частност генералът не бил склонен с решението му от месец май да одобри в Овалния кабинет висши дипломати от Москва, както и с цялостната принуда на президента да се разгласи против съветската експанзия в Европа, обявиха тримата задгранични представители.

Макмастър и други от съветническия екип по националната сигурност също по този начин посъветвали Тръмп да не организира публична двустранна среща с Путин. На диалога сред двамата президенти генералът не присъстваше, което се приема за нещо много извънредно. Там от американска страна бяха единствено Тръмп, държавният секретар Рекс Тилърсън и преводач.

Обикновено в срещи с толкоз значими за националната сигурност измерения взе участие по-широк екип, включващ съветника по въпросите на националната сигурност и експерт по съответния район от Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати - в тази ситуация това би трябвало да бъде ръководителят на отдела на съвета за Русия, служба, заемана сега от Фиона Хил.

По думите на задгранични и американски представители руснаците предложили на формалната двустранна среща - замислена да протече във допустимо най-формалния вид - да участва и стенограф.

Но Тръмп, който неведнъж е изразявал безпокойствие от вероятни течове на информация, отказал, като вместо това предпочел да разчита на Тилърсън за документирането на полемиките. Срещата беше планувано да продължи 30 минути, само че се проточи повече от два часа. Белият дом не отговори на въпросите за какво

Тръмп е отказал на срещата с Путин да участва стенограф

и дали Макмастър е изложил пред президента на Съединени американски щати своите опасения. Формалностите и дисциплината в дипломацията се оказаха сложни за съблюдаване за американския президент, чиято известност като предприемач е на човек, проявявяващ непукизъм и импулсивност при договарянето на покупко-продажби.

Що се отнася до диалога му с Путин на вечерята, неофициалните полемики сред международните водачи на такива събития не са нарушаване на протокола. Но е извънредно, а може и да е рисковано за президент на Съединени американски щати да беседва без американски преводач. По този метод в диалога, за който се приказва, че траял повече от час, той се е оказал в обстановка да бъде заставен да разчита на съветския преводач.

" Руският преводач евентуално е превеждал доста ясно, само че казусът е, че по този начин от американска страна няма никакви (документални) свидетелства за разискванията ", сподели Стивън Пайфър, някогашен американски дипломат в Украйна. От позиция на Тръмп щеше да е рационално до него да е стоял преводачът му, който да си води бележки и по този начин да има някакво доказателство за диалога, съобщи още той.

Говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс отдаде полемиката към диалога Тръмп-Путин по време на вечерята на " съветската тресчица ", обхванала медиите. По думите ѝ и други президенти на Съединени американски щати, в това число Барак Обама, са имали сходни неофициални диалози. " Изключително неуместно е към това да се подхожда като че ли става дума за някаква загадка ", съобщи тя.

За първата си, формалната среща с Путин, състояла се по-рано на форума на Г-20, Тръмп приказва предходната седмица в изявление на борда на президентския аероплан " Еър форс-1 ". Той сподели, че в диалога неведнъж е поставял пред съветския си сътрудник въпроса за интервенция на Москва в изборите - интервенция, за която Путин твърдо отхвърля. Но Тръмп не сподели дали е повярвал на думите на Путин, както твърди съветският президент.

Според публични източници от Белия дом обществеността може и в никакъв случай да не узнае защо са си говорили Путин и Тръмп на вечерята. Но и някогашни, и настоящи съветници споделиха, че определянето на какъвто и да било диалог с Путин като някакъв безопасен и неналожителен акт би било неточност.

" Няма диалози без значение сред президенти ",

сподели Джефри Едмъндс, някогашен шеф на отдела за Русия в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати. " Именно това е особеното тук ", съобщи той. " Отношенията доближиха най-ниското си равнище поради съветската интервенция в нашите избори и по тази причина е мъчно да си представим по какъв начин среща с президента Путин в продължение на час по време на вечерята би могла да не бъде значима. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (493)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР