Насред войната в Украйна един малко позабравен конфликт в съседство

...
Насред войната в Украйна един малко позабравен конфликт в съседство
Коментари Харесай

Южна Осетия ще става руска: насрочиха референдум

Насред войната в Украйна един малко позабравен спор в съседство се разгаря отначало: грузинският сепаратистки район Южна Осетия насрочи референдум за присъединение към Русия. За Грузия това е " недопустимо ".

В сепаратисткия район на Грузия Южна Осетия на 17 юли ще се организира референдум за присъединение към Русия. Отиващият си президент на Южна Осетия Анатоли Бибилов подписа указ, потвърдиха от канцеларията му. Така той отговарял на „ историческия блян " на хората от Южна Осетия, се споделя в претекстовете.

По-късно Бибилов написа в Телеграм следното: „ Прибираме се у дома " и „ Време е един път вечно да се обединим ". По думите му, едно обединяване сред Южна Осетия и Русия ще бъде „ началото на една нова, велика история ".

" Неприемливо "

Скоро Бибилов ще бъде заменен, само че и номинираният правоприемник за президентския пост Алан Гаглоев желае същото и даже назовава съюза с Русия „ вековна фантазия ". Южна Осетия би могла да се сплоти с Република Северна Осетия, която е в състава на Руската федерация. Условията за това е Русия да се съгласи да одобри Южна Осетия, съобщи наскоро в свое изявление Гаглоев. Грузинското държавно управление дефинира този сюжет като „ недопустим ".

След временен въоръжен спор през 2008 година Русия призна Южна Осетия и крайбрежния район Абхазия за самостоятелни. Москва ги поддържа финансово и е разположила хиляди свои бойци там. Местните хора имат опция да изберат съветско поданство. Едно допитване в Южна Осетия може да протече като това в Крим през 2014 година, когато след един незачитан интернационално референдум полуостровът беше анексиран от Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР