Народното събрание прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет

...
Народното събрание прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет
Коментари Харесай

НС прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет на България за 2022 г.

Народното заседание одобри на първо четене законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Проектът поддържаха 129 народни представители, 99 гласоподаваха „ срещу “.

В плана за държавен бюджет е заложено ускорение на растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) до 4,8 % през 2022 година Предвижда се дефицитът по консолидираната фискална стратегия (КФП) (на касова основа) да доближи 4,1 % от Брутният вътрешен продукт през 2022 година (с включени COVID-19 мерки) и 2,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт (без COVID-19 мерки) с следващи годишни стъпки за фискална консолидация.

От 1 април 2022 година е препоръчана анулация на окончателния налог върху добитите от локални физически лица приходи от лихви по банкови сметки. Разчетено е нарастване на размера на минималната работна заплата от 650 на 710 лева, на средствата за заплати и хонорари на личния състав за изборните длъжности и на заетите в системата на правосъдната власт, за които законодателно е регламентиран механизъм за образуване на възнагражденията. 315 млн. лева са планувани за нарастване на заплатите на педагогическите експерти.

За преодоляване на пандемията и следствията от COVID-19 за 2022 година са обезпечени средства за закупуване на спомагателни количества ваксини – 267,2 млн. лева.; за обезпечаване на поддръжка на личния състав на първа линия – 352 млн. лева.; за обезпечаване на лекарствени артикули за лекуване на COVID-19 за лечебните заведения – 131,8 млн. лева и за обезпечаване на проучване за COVID-19 с щадящи бързи антигенни проби за учениците, бързи антигенни проби и PCR проби – 101,2 млн. лева

Отделени са 13,2 млн. лева за издръжката на децата в детските ясли, с оглед цялостното освобождение на родителите от възнаграждение на такси, считано от 1 април 2022 година, както и 70 млн. лева за създаване и реорганизация на детски градини, детски ясли и учебни заведения.

С цел намаляване на икономическите последствия от ненадейно настъпилата неустойчивост на цените на електрическата сила и природния газ са заделени средства за подкрепяне на бизнеса в размер на 931,5 млн. лева За продължение на така наречен мярка „60/40“ за поддръжка на бизнеса за опазване на заетостта за шест месеца са заложени 410 млн. лв..

Целевата дотация за финансови разноски за общините е увеличена с 67,2 млн. лева или 30 % по отношение на 2021 година, а общата изравнителна дотация е увеличена с 49,6 млн. лева или с 15 %.

Разходите за защита за 2022 година възлизат на 1,73 % от Брутният вътрешен продукт. Предвидени са средства за превъоръжаване и рационализация на трите типа въоръжени сили и повишение на отбранителните качества на Българската войска (БА). От тях 187 млн. лева са за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморските сили; 100 млн. лева за съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада; 180 млн. лева за средства за създаване на интегрирана система и инфраструктура за асимилиране, употреба и обезпечаване на новия вид военен аероплан, в това число и за съпътстващите разноски по придобиването му; и 77 млн. лева за превъзмогване на некомплекта на (БА).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР