На 24 май отдаваме почит на светите братя Кирил и

...
На 24 май отдаваме почит на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Честит празник! Отбелязваме 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската книжовност

На 24 май отдаваме респект на светите братя Кирил и Методий и честваме Деня на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.
 
Като ден на просветата празникът се празнува за първи път в Пловдив през 1851 година, когато в епархийското учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " по самодейност на Найден Геров се провежда празник и ученическо шествие.
 
През 1856 година Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските възпитаници. Денят на св. св. Кирил и Методий се отбелязва от Българската православна черква на 11 май по църковния литургичен календар.
 
Има данни, че на този ден е отдавана респект на светите братя още от 12 век. В края на 1968 година Българската православна черква вкарва като литургичен календар така наречен Новоюлиански календар. След това Денят на Кирил и Методий се отбелязва от църквата на 11 май.
 
По откритата към този момент традиция Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност, на който също се отдава респект на двама братя, остава на 24 май. За формален празник на България 24 май е разгласен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 година
 
Химнът на Деня на българската култура и просвета - " Върви, народе възродени ", е написан през 1892 година. Автор на текста е Стоян Михайловски, който го разгласява за първи път в списание " Мисъл ". През 1901 година композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и взема решение да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които през днешния ден се извършват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика. книжовност.
 
През 855 година Кирил и Методий основали глаголицата във византийския манастир Полихрон в региона Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да разпространяват християнството измежду славяноезичните нации.
 
Техните възпитаници Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий траяли делото им. Те получили топъл банкет в България от княз Борис през девети век.
 
Кирилицата, която заменя глаголицата, е основана в Преславската книжовна школа. Като неин основател се сочи Климент Охридски, а името й е обещано в чест на Константин-Кирил Философ.
 
Братята Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространение на християнството.
 
През 1980 година са оповестени от папа Йоан-Павел Втори за настойници на Европа. Православната черква ги уважава и като едни от светите Седмочисленици дружно с техните възпитаници.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР