Напрегната обстановка още преди началото на лидерските срещи - така

...
Напрегната обстановка още преди началото на лидерските срещи - така
Коментари Харесай

Историческа визита на Ердоган в Гърция

Напрегната конюнктура още преди началото на лидерските срещи - по този начин стартира двудневното посещаване на турския президент Реджеп Ердоган в Гърция. Турски държавен глава не е бил на публична аудиенция в страната от десетилетия, което трансформира днешното идване на Ердоган в историческо. Какви са главните конфликтни точки сред двете прилежащи страни и какво си споделиха турският президент и гръцките му домакини?

Първите стъпки на турски президент на гръцка земя от 65 години насам. Само за последните 40 години, Турция и Гърция три пъти са на прага на война, за последно през 96-та. Визитата минава при засилени ограничения за сигурност и възбрана за демонстрации в центъра на столицата.

С военни почести и посещаване до Паметника на незнайния войник, гръцкият президент Прокопис Павлопулос посрещна турския си сътрудник Ердоган. Но диалогът сред двамата стартира още преди турският държавен глава да отпътува за Атина. В изявление за гръцка телевизия, Ердоган даде поръчка, че ще желае преразглеждане на Лозанския контракт от 1920-та, определящ границите на модерна Турция. По време на срещата обаче, гръцкият му сътрудник беше безапелационен - договорът остава в действие подобен, какъвто е.

В качеството си на министър председател, през 2004-та Ердоган беше на аудиенция, още веднъж определяна като " историческа ". И тогава, и в този момент, противоречивите въпроси сред Гърция и Турция остават същите - кипърският въпрос и територии с нефтени залежи в Егейско море. Анкара счита и че правата на мюсюлманското малцинство, обитаващо североизточна Тракия не се зачитат.

Тези тематики, а също и настояването на Турция да бъдат екстрадирани деверимата водачи, които след опита за прелом потърсиха леговище в Гърция, бяха и в основата на диалозите сред Ердоган и гръцкия министър председател Ципрас. Двамата въпреки всичко бяха единомислещи по един въпрос - Анкара и Атина би трябвало да работят дружно по въпроса за бежанската вълна.

Алексис Ципрас, министър председател на Гърция: Нашите две страни постоянно са имали разлики, имат ги и през днешния ден. Вашата позиция по противоречивите въпроси е ясна, нашата - също. Това, което е значимо, е да реализираме консенсус. Да водим градивен разговор, без провокации и уважавайки мнението на другата страна. Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Както споделих и на вашия президент - Турция и Гърция би трябвало да имат вяра в нещо. Трябва да имат вяра, че чашата е на половина цялостна и дружно се оправят с проблемите.
Анализатори видяха в визитата на Ердоган знак, че той желае да затопли освен връзките си Атина, само че и с Европейски Съюз, които се утежниха след несполучливия опит за прелом предходната година.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР