“Направихме преглед на огромна база от нормативни актове в 94

...
“Направихме преглед на огромна база от нормативни актове в 94
Коментари Харесай

Експерт по Дарик: Няма критерии за назначаване на шефове в публичната администрация

“Направихме обзор на голяма база от нормативни актове в 94 структури. Повечето от ръководителите в обществената администрация се назначават на общи учредения и на процедура липсват всевъзможни критерии. През 2016 година се вкара критерият за обучение, а преди този момент участваха общи, официални критерии като поданство и професионален опит. ”

Това съобщи Теодор Славеев от “Български институт за правни начинания ” в предаването “Кой приказва ” по Дарик радио.

“Наше проучване от интервала 2009 - 2022 година сподели, че повече от половината от ръководителите на разнообразни държавни органи се задържат на пост под две години ”, показа Славеев на въпрос дали промяната на властта води до “чистка ” в администрацията.

Славеев съобщи, че структури като Агенция “Митници ”, Агенция по вписванията, “ДАБЧ ” и “Изпълнителна организация автомобилна администрация ” са с нараснал корупционен риск, защото оферират услуги на хора и компании, което постоянно води до подкупи за по-бързо или предпочитано обслужване да вземем за пример.

“Ние се нуждаем от нормативна рамка, само че най-много от процедура, която да подсигурява, че експерти и хора с високи нравствени качества заемат тези позиции и да не е водещ само и единствено политическият аршин ”, означи Славеев.

Славеев показа, че при ръководителите на разнообразни държавни администрации не е толкоз значимо да схващат от съответната област, на която са отпред, а по-скоро да имат мениджърски качества и качества за справяне в рискови обстановки.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР