Напоследък зачестиха случаите на проява на крайно насилие над най-беззащитните

...
Напоследък зачестиха случаите на проява на крайно насилие над най-беззащитните
Коментари Харесай

Дългосрочните ефекти от малтретирането в ранна детска възраст

Напоследък зачестиха случаите на демонстрация на извънредно принуждение над най-беззащитните - децата и дамите. Изключително значимо е в обществото да няма толерантност към тях, само че това като че ли мъчно се реализира. Народопсихологията на балканските страни повелява да не се месим в непознатите фамилни връзки, да затваряме очите си за издевателствата, които от време на време се случват на една стена разстояние от нас, а даже и да упрекваме самата жертва за " избора " ѝ - изключително, когато става въпрос за дамите.

Тук няма да пишем за това какъв брой погрешно е сходно мислене, а ще разгледаме резултатите от изследване, извършено в Съединени американски щати и почнало още през седемдесетте години. То обгръща 267 души, за които била събирана информация в действително време по отношение на физическото им малтретиране, половото принуждение и пренебрежението, на което са били подложени, когато са били на възраст сред 0 и 5 години и сред 6 и 17,5 години.

 Снимка 386535

Учените желали да си отговорят на два въпроса - дали насилието в доста ранна възраст има дълготрайни резултати, които засягат живота на жертвите, даже когато към този момент за възрастни хора, както и дали тези резултати резервират силата си през целия живот или с времето отслабват.

През годините била събирана информация от учителите на децата за връзките им с техните съученици, а самите деца също попълвали въпросници за триумфа си в учебно заведение. Когато били на 20 и 30 години, пострадалите били интервюирани още веднъж, като било належащо да опишат за сантименталните си прекарвания и равнището си на обучение.

Преимущество на проучването е, че данните не се основават на спомените на жертвите на принуждение, а са събирани в действително време, до момента в който те са израствали. Освен това, този способ разрешил на учените да разграничат резултатите от насилието и пренебрежението в ранна детска възраст от резултатите им, когато са се случили по-късно при съзряването на децата.

 Снимка 386536

Изследователите открили, че насилието и пренебрежението в ранното детство водят до влошени обществени взаимоотношения и триумф в образованието по време както на детството, по този начин и при към този момент възрастните потърпевши . Ефектите от малтретирането не отслабват във времето с израстването на децата и превръщането им в зрели хора.

Те разбрали още, че резултатите от насилието в ранно детство са по-силни и значими от тези на насилието, което се е случило на по-късен стадий от живота.

Учените се надяват, че резултатите от проучването ще привлекат вниманието на обществото върху казуса с насилието и ще бъдат взети ограничения за ранното му идентифициране и попречване.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР